KORISNO

Četiri načina da se oslobodite stresa

Može se raditi u bilo koje vrijeme, na svakom mjestu, u kući, na poslu, na putovanju

Masažom prstiju  opustite napete mišiće. Ilustracija

Z. K.

10.11.2021

Masaža se primjenjuje stoljećima i smatra se najefikasnijim sredstvom koje omogućava da sačuvamo zdravlje i oslobodimo se stresa.


Refleksna zona

Nažalost, ljudi kojima je masaža neophodna, prije svega oni koji vode aktivan način života, prezasićeni stresnim situacijama, najčešće ne mogu pronaći slobodno vrijeme za posjetu salonu za masažu.

Zbog toga, evo petominutne masaže prstiju koja se radi u bilo koje vrijeme, na svakom mjestu, u kući, na poslu, na putovanju.

Masažom prstiju opustit ćete napete mišiće, bit ćete radno sposobniji i sretniji.

Vježba 1 - Uhvatite mali prst palcem i kažiprstom, lagano ga protresite, da bi otklonili mišićnu napetost. Zatim, dok vam je to prijatno, vrtite mali prst u smjeru kazaljki na satu. Poslije 10 sekundi promijenite smjer. Nakon toga, na isti način ovu vježbu uradite i s ostalim prstima na ruci.

Vježba 2 - Pritiskanjem korijena svakog prsta, možete izazvati povećanje životnog tonusa. Na kraju palca nalazi se refleksna zona vezana za pluća te djelovanjem na nju pomažete da oslobodite dišne puteve i nosne šupljine.


Protresite šake

Vježba 3 - Stisnite ruku u pesnicu, ali tako da unutra ostane prazan prostor i unutra stavite palac druge ruke. Skupite pesnicu, čvrsto zahvativši palac i lagano ga vucite, kao da pokušavate da ga rastegnete. Zatim to isto uradite i s drugim prstima.

Vježba 4 - Na kraju protresite šake. Potrebno je da u njima osjetite toplotu i opuštenost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.