KORISNO

Šta vam pokazuje jutarnja pospanost

Istraživanja pokazuju da jedenje kasno uvečer može negativno utjecati na kvalitet sna

Ako se stalno budite umorni to utječe na kvalitet života. Ilustracija

Z. K.

5.1.2022

Svima se dešava da s vremena na vrijeme imate ona jutra kada jednostavno niste puni energije i samo želite da se vratite da spavate. Kada se postavlja pitanje da li je normalno da se budite umorni, to zavisi od toga koliko dugo se zaista osjećate umorno. Većina ljudi se otrese početne jutarnje pospanosti nakon otprilike pet do deset minuta.

Kada se probudite umorni i taj umor traje duže od pet do deset minuta, to je početni znak neadekvatnog sna, ali može biti i ozbiljniji znak prekomjerne dnevne pospanosti, navode stručnjaci.

Ukoliko ste spavali samo pet sati, sasvim je normalno da se osjećate umorno, ali ako spavate sedam do devet sati, a i dalje se budite umorni, trebalo bi da se zapitamo zašto se to dešava. Prema stručnjacima, ako se stalno budite umorni i to utječe na vaš dan i kvalitet života, ako možete da zatvorite oči i ponovo zaspite, znači da vam je potrebno više odmora.

Često buđenje sa energijom počinje prethodne noći, a to znači izbjegavanje hrane i alkohola prije spavanja. Istraživanja su pokazala da alkohol utječe na prirodnu proizvodnju melatonina u vašem tijelu i smanjuje količinu vremena koje provodite u REM snu. A što se tiče hrane istraživanja pokazuju da jedenje kasno uvečer može negativno utjecati na kvalitet sna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.