NJEGA

Vježbe koje smanjuju bore

One podstiču cirkulaciju i proizvodnju kolagena i poboljšavaju protok kisika kroz ćelije kože

Za oči i kapke pritisnite oba srednja prsta uz unutarnji dio obrva. Ilustracija

Z. K.

9.3.2022

Lice ima čak 57 sitnih mišića, koji se s vremenom opuštaju. Joga za lice je kao prirodni botoks, a vježbe su jednostavne. One podstiču cirkulaciju i proizvodnju kolagena i poboljšavaju protok kisika kroz ćelije kože. Uz pomoć jednostavnih vježbi možete da smanjite bore, oblikujete jagodice, zategnete kožu i smanjite podočnjake. Djeluje i protiv podbratka i opušta napetost u licu i vratu.


Zatvorite oči

Za obraze - Vježba “riba” jača i podiže obraze. Uvucite oba obraza što jače i ispupčite usne poput ribe. Zadržite položaj 30 sekundi i ponovite od 5 do 10 puta. Za obraze je, također, dobra i vježba u kojoj ćete da napušete obraze i tako da zadržite 10 sekundi. Ponovite vježbu od 5 do 10 puta.

Za oči - Za oči i kapke pritisnite oba srednja prsta uz unutarnji dio obrva, a kažiprstima vanjski dio obrva. Pogled usmjerite prema gore i sklapajte oči kao da gledate u sunce. Vježbu ponovite šest puta. Na kraju čvrsto zatvorite oči i zadržite 10 sekundi pa opustite. Ova vježba pomaže u podizanju kapaka, ublažava bore ispod očiju i smanjuje podočnjake.


Podići glavu

Za podbradak - Sve što trebate da uradite je da podignete glavu i gledate prema plafonu, pa da ga “ljubite”. Vježbu trebate da ponovite deset puta, a važno je naglasiti i da ne treba da podižete ramena, već samo vrat. Ova vježba se koristi za zatezanje kože vrata.

Za čelo - Ova vježba može napraviti čudo u smanjivanju bora iznad očiju. Prvo širom otvorite oči, kao da ste začuđeni ili uplašeni. Zatim rukama povucite kožu lica prema tjemenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.