KAKVA SREĆA

Djevojčica koja prvi put jasno vidi svoju porodicu izmamit će vam osmijeh na lice

Rijetka dijagnoza gubitka vida je više neće spriječiti da vidi svoje najbliže

Jednogodišnja Kejdan Zimba ima ahromatopsiju. TikTok

E. Ag.

31.3.2024

Jednogodišnja Kejdan Zimba ima ahromatopsiju, rijetko stanje koje remeti vid i dovodi do skoro potpunog sljepila, a nedavno je bio možda i najsretniji dan za nju i njenu porodicu.

Njene oči prirodno ne mogu da razlikuju boje i nijanse.

Ali sada, zahvaljujući specijalnim, crvenim i zatamnjenim naočalama, koje pomažu u rješavanju ovakvog problema, Kejdan može da vidi mnogo bistrije i detaljnije. To joj je pružilo priliku i da prvi put jasno vidi svoju porodicu.

Mama Mišel Zimba (31) rekla je da je ovo bio zaista uzbudljiv trenutak za sve njih. Svi su prisustvovali ovome i može se vidjeti ushićenje na licima, kako malu Kejdan, tako i njene porodice na okupu, piše Ona.rs.

- Čini mi se kao da trenutno proživljava "normalno" djetinjstvo i to nas čini srectnim svaki dan - kaže ponosna mama.

Kada je Kejdan imala samo tri mjeseca, mama i tata su primijetili da nešto nije uredu sa njenim vidom, zbog nedostatka reakcije na predmete ili ljude, udaljene samo nekoliko centimetara.

@mishyz Caydan was recently diagnosed with achromatopsia which means that she has low vision, is sensitive to the light, especially the sunlight, and has complete color blindness. Despite challenges with her vision, Caydan amazes us everyday with how expressive she is and how she adapts and uses her other senses to navigate her world. Eric and I are so blessed to be her parents. Not sure how an 18-month-old can exude such confidence, courage, determination, happiness, and love but she does. Thank you to everyone who has helped us process the news of her diagnosis. We are so lucky to be educators and be informed on how to support Cay when she is school aged. We are ready to guide her on her journey. 🤍🖤 #achromatopsia #colorblindness #purebliss #rosecoloredglasses #visionimpaired #happybaby ♬ original sound - Michelle Z.

Kada je dijete počelo da ide u vrtić, Mišel je smatrala da to može biti veoma teško po sve njih, jer njena kćerkica ne može u potpunosti doživjeti svoju okolinu.

Na osnovu svih testiranja, djevojčici je dijagnostikovan nistagmus, stanje koje uzrokuje ponavljajuće i nevoljne pokrete u očima što može uzrokovati zamagljen vid. To se primjećuje lako, jer se oči "tresu".

Kejdan je slijepa za boje, što znači da može da vidi samo bijele i sive nijanse, a oči su joj veoma osjetljive na svjetlost, što je sve dovelo do rijetke dijagnoze ahromatopsije. Mama i tata su tada sarađivali sa bolnicom i njihovim lokalnim optičarom, kako bi ugradili neka crveno obojena sočiva koja pomažu da filtriraju dio svjetlosti i stvaraju definisaniji kontrast boja u svemu što ona vidi.

- Vau! - rekla je Kejdan na snimku kada je prvi put stavila naočale i ugledala porodicu. Osmijeh se istog momenta stvorio, a ona je počela glasno da se smije, skače i tapše.

Ovaj dirljiv momeat kada je konačno djevojčica ugledala svoju porodicu bio je jasan znak da je potpuno novo djetinjstvo stupilo na snagu za nju, prenosi "Metro".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.