SAVJETI

Rashladite se pomoću ovih pet prirodnih namirnica

Ilustracija

Dnevnik.hr

13.8.2018

U vrijeme ljetnih vrućina tražimo načine kako ćemo se rashladiti. Za sve one koji ne mogu ovog trena otputovati na more i rashladiti se čitanjem dobre knjige u hladu, postoje namirnice koje mogu donijeti osvježenje. Lako su dostupne i mogu se naći u gotovo svakom kućanstvu i frižideru.

Za vrijeme visokih temperatura hidratacija organizma postaje još važnija te bi bilo dobro povećati konzumaciju voća i povrća zbog visokog sadržaja vode, koja tada služi kao dodatan izvor tekućine. Također, treba izbjegavati masnu i slanu hranu te kofeinske napitke.

1. Krastavac – ubrajamo ga među namirnice koje hlade upravo zbog visoke količine vode. Zbog niske kalorijske vrijednosti ima vrlo široku primjenu te se koristi u supama, salatama i sendvičima. Krastavac je dobro kombinirati s tikvicama, patlidžanom ili rajčicom, začiniti s limunovim sokom, čime se dobije lakoprobavljiva i ukusna salata, idealna za ljetne dane. 


2. Rajčica – zbog svog nutritivnog sastava rajčica je već dugo poznata kao visoko vrijedna namirnica. Rado je viđen gost svih ljetnih salata, a u kožici rajčice nalazi se spoj koji djeluje kao prirodna zaštita od sunca zbog koje će koža duže biti mlada.

3. Lubenica – zbog visokog sadržaja vode lubenica je jedna od najboljih namirnica za osvježenje. Ukusna je, sočna i lagana te kao takva postaje idealan desert nakon ljetnog ručka. Za dodatno rashlađenje dobro ju je kombinirati s ananasom i breskvom, ili bilo kojim tropskim voćem. Osim što će vas takav desert osvježiti, osigurat će vam i prijeko potrebne vitamine i minerale.


4. Grejp – ova je tropska biljka osim po svom soku gorko-kiselog okusa poznata i po visokom sadržaju bioaktivnih tvari koje povoljno utječu na naš organizam. Za rashlađenje najbolje je konzumirati sok od svježeg grejpa koji će nam pomoći u regulaciji znojenja, a koristi se i za smanjenje prekomjerne tjelesne mase.

5. Heljda – tokom ljetnih dana ako želite ukusan, nutritivno bogat i lagan obrok, razmislite o heljdi. Potrebno ju je skuhati i ohladiti, a zatim joj dodati tunu, kukuruz, svježu rajčicu i krastavac, začiniti s limunovim sokom i malo papra. Takav je obrok lako probavljiv, neće vas napuhati, lako se priprema i postat će omiljeni recept za ljeto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.