SAVJETI

Ishrana može pogoršati ili pojačati tegobe

Izbjegavajte teško svarivu hranu, grah, svjež i vruć hljeb, kupus i grašak

Stomačni problemi su najčešći razlog javljanja ljekaru. Ilustracija

Z. K.

14.5.2021

Stomačne tegobe su, uz prehladu, najčešći razlog javljanja ljekaru, bilo da je riječ samo o nelagodnosti u stomaku, podrigivanju, nadutosti ili je situacija nešto kompliciranija, uz povraćanje, proljev, grčeve, navode stručnjaci.


Narušeno zdravlje

Kako savjetuju ljekari, svaki oporavak od narušenog zdravlja stomaka trebao bi početi od onoga što unosimo u organizam, jer ishrana može pogoršati ili pojačati tegobe, ukoliko joj se ne pristupi na pravi način.

Ipak, za mnoge i sama pomisao na hranu u trenucima akutnih tegoba može pogoršati stanje. Zato, evo, nekoliko savjeta kako možete pomoći sebi i drugima u slučaju povraćanja i dijareje.


Od velike pomoći može biti i rižina voda ili čaj od nane. Ilustracija

Izbjegavajte teško svarivu hranu, grah, svjež i vruć hljeb, kupus i grašak. Ne preporučuje se presno voće i povrće, samo bareno. U fazi bolesti kada baš ništa ne možete jesti, pijte u manjim gutljajima prokuhanu ili flaširanu vodu.Rižina voda

Od velike pomoći može biti i rižina voda ili čaj od nane, šipka ili divljeg zelja.

Kada vam se smanji nagon na povraćanje možete popiti jogurt i pojesti dvopek. Organizmu će prijati i pečena jabuka ili kompot od dunje i jabuke, kaša od banane, bareni krompir, mrkva ili riža.


Nemasne supe

U fazi kada se formira stolica i kada se tegobe povlače najviše će vam prijati nemasna domaća supa s mesom i povrćem. U obzir može doći i parče mesa koje je pečeno u rerni ili na žaru. Na trpezi mogu se naći i mladi sir, mlijeko bez laktoze, kiselo mlijeko, barena jaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.