KORISNO

Namirnice koje mogu ublažiti stres

Višak kortizola može prouzrokovati da bubrezi izluče previše kalija

Mogu smanjiti upale u tijelu. Ilustracija

Z. K.

17.2.2022

Ne postoji magična hrana koja će trenutno smanjiti nivo kortizola (hormon stresa), ali određene namirnice mogu smanjiti upale u tijelu i pomoći u reguliranju oslobađanja hormona stresa.

Zeleni čaj - Jedno naučno istraživanje pokazalo je da sastojak zelenog čaja može inhibirati enzime koji proizvode kortizol, što može smanjiti nivo hormona stresa.

Crvena paprika, kivi, citrusi i jagode - Sve ove namirnice su bogate vitaminom C, koji igra veliku ulogu u stabilizaciji nivoa kortizola. Istraživanja su pokazala da nadbubrežne žlijezde imaju visoku koncentraciju vitamina C, a, ako jedete ove namirnice, one mogu blagotvorno utjecati na nadbubrežne žlijezde i održavati nivo kortizola u ravnoteži.

Banane, narandže, dinje, špinat, brokule, slatki krompir i suhe šljive - Višak kortizola može prouzrokovati da bubrezi izluče previše kalija, tako da ovi izvori hrane bogati kalijem mogu vratiti te nivoe i smanjiti neželjene efekte koje dolazi sa stresom.

Kiseli kupus - Lactobacillus reuteri je probiotički mikrob koji se prirodno nalazi u gastrointestinalnom traktu ljudi, ali ga mnogi gube tokom vremena. Jedan od mnogih efekata ovog mikroba jeste i njegov utjecaj na mozak da oslobađa oksitocin. Pomaže u smanjenju percipiranog stresa i smanjuje kortizol. Lactobacillus reuteri se može naći u fermentiranoj hrani kao što je kiseli kupus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.