NAŠA TEMA

Estetska i funkcionalna operacija nosa

Mora postojati hirurška kompetentnost za modifikaciju operativnog zahvata

Prije i poslije operacije. Poliklinika Karabeg

Piše: Z. Karić

9.11.2022

Operacije nosa spadaju u najteže, ali i najčešće zahvate u estetskoj hirurgiji, koja na više načina simbolizira umjetnost, nauku i praksu ove hirurške discipline (prije svega estetske hirurgije), kaže prof. dr. Reuf Karabeg, vlasnik Poliklinike „Karabeg“ u Sarajevu.


Rijetke komplikacije

- Neophodno je (raz)otkrivanje psihoestetskog statusa pacijenta. Mora postojati hirurška kompetentnost za modifikaciju operativnog zahvata, u skladu s individualnom situacijom, ali najvažnije je da se mora postići značajno poboljšanje respiratorne (dišne) funkcije i dobiti odličan estetski rezultat koji će biti u skladu s percepcijom pacijenta - kaže dr. Karabeg.

Pacijent i njegova rodbina, dodaje doktor, mnogo su zahtjevniji, ali i bolje informirani nego ikad ranije. Nažalost, mnoge od informacija su pogrešno shvaćene i pacijent može biti pod lažnom impresijom. Stoga prave informacije mora dobiti od hirurga.


Dr. Karabeg: Estetski hirurg nije čarobnjak. Avaz

- Pacijent misli ili dolazi s uvjerenjem da je estetski hirurg čarobnjak, zaboravlja da je estetska hirurgija grana hirurgije s mogućim komplikacijama, mada izuzetno rijetkim. Glavna je ponovni operativni zahvat, odnosno neuspjeh operacije - navodi dr. Karabeg.

Većina pacijenata koji zahtijevaju estetsku operaciju nosa jednostavno traži poboljšanje veličine i oblika nosa.


Odabir pacijenta

Najčešće je to smanjenje veličine djelimično određenih zona ili kompletnog nosa. Ne smije se zanemariti činjenica da, osim važne estetske i dominantno personalne karakteristike, nos predstavlja i važan organ mirisa i glavni organ disanja te da je funkcija disanja najčešće narušena kod većine pacijenata koji traže estetski zahvat.

- Očigledno je da je za uspjeh operativnog zahvata od najvećeg značaja pravilan odabir pacijenta.

I pacijent i hirurg moraju biti zadovoljni. Važno je da se otkrije pacijent s dismorfobijom ili iskrivljenom slikom (u ogledalu) o sebi. Bez obzira na korektno urađeni zahvat, veoma dobar ili čak perfektan rezultat, pacijent može biti nezadovoljan - ističe dr. Karabeg.


Hirurška procedura

Operaciju je teško razumjeti jer se radi „naslijepo”, zatvorenom tehnikom, nema vanjskih rezova. Kod otvorene tehnike preglednost je besprijekorna, ali ostaje mali ožiljak na kolumeli, tj. pregradi koja dijeli dvije nosnice. Trajanje operativnog zahvata je oko 60 minuta kada se radi samo estetska komponenta, a u prosjeku 90 minuta kada se radi i operativni zahvat nosne pregrade za bolje disanje.

Koliko traje i je li težak postoperativni tok

Operacija se radi obično u općoj anesteziji, a rjeđe u kombinaciji analgosedacije i lokalne anestezije.

Hospitalizacija, kaže dr. Reuf Karabeg, nije neophodna. Četiri do šest sati nakon operativnog zahvata pacijentu je dozvoljeno da ide kući, ali, po želji, može ostati u poliklinici 24 sata ili duže.

- Tamponada nosa traje tri-pet dana, zavisno od toga radi li se i kakvog je oštećenja i nosna pregrada (ispravljanje krive nosne pregrade i konsekutivno boljeg disanja). Gips ili druga vrsta imobilizacije na nosu se ima od sedam do maksimalno deset dana, i to samo u slučaju da se moraju pomjerati nosne kosti. Inače, ako se ne pomjeraju, nema nikakve imobilizacije, osim flastera tri-četiri dana. Vanjskih ožiljaka nema, rijetko samo 5 mm na spoju s gornjom usnom, ali je isti praktično nevidljiv - govori dr. Karabeg.

Obično se konci ne skidaju, nego se sami resorbiraju.

 Izuzetak je skidanje nekoliko konaca na bazi nosa ako se koristi tzv. otvorena tehnika. Povratak na posao, zavisno od vrste operativnog zahvata, očekuje se nakon 7-12 dana.

- Uspjeh često zavisi od taktilnog i emocionalnog osjeta hirurga. Podrazumijeva trodimenzionalni koncept. Kompleksnost se sastoji u tome što je često, ponekad i nemoguće predvidjeti krajnji rezultat. Pacijentovo zadovoljstvo je uobičajena konsekvenca operativnog zahvata - ističe dr. Karabeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.