ZDRAVLJE

Jednostavni načini da transformirate vaš život

Tokom istraživanja otkriveno je na ispitanicima koji su čitali dramatično povećanje protoka krvi u mozgu

Ples i čitanje ublažavaju depresiju. LCDC

Z. K.

25.1.2023

Kako bi ste se osjećali bolje u svojoj koži, i imali više pokretačke energije, to ne mora nužno značiti narušavanje vaše dnevne rutine.

Dr. Majkl Mosle (Michael Mosley ) u seriji posvećenoj svojim istraživanjima, otkriva jednostavnije, naučno-potkrijepljene načine koji mogu da pomognu da transformirate vaš život.

Pozitivna osjećanja

Energičnim plesom možete poboljšati rad srca na 140 otkucaja po minuti, a tom prilikom se koriste pokreti niskog i visokog intenziteta. Ublažava osjećaj depresije, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, poboljšava memoriju i štiti od demencije.

- Nisam jedan od najprirodnijih plesača na svijetu, ali uvečer uživam kada zaplešem salsu sa mojom suprugom Kler - navodi dr. Moslej.

Ključ dobijanja benefita od plesa je opuštenost. Samo plešite, i to na način kao da vas niko ne gleda.

Ako možete, plešite s drugima. Povezivanje s drugima, ima još moćniji efekt za opuštanje od stresa. Prilikom plesa, oslobađa se endorfin, hormon sreće koji proizvodi pozitivna osjećanja.

Dobra vježba

Čitanje dobrih knjiga djeluje kao ''vježba za mozak''. Tokom istraživanja na Stanford Univerzitetu, otkriveno je na ispitanicima koji su čitali dramatično povećanje protoka krvi u mozgu.

Objašnjenje iza ovoga, je da ukoliko se saživimo sa dobrom knjigom, pažnju našeg mozga okupira postavka priče, izgled likova, opis mirisa, zvukova, okruženje, a to aktivira različite centre u mozgu koji procesuiraju ova iskustva u stvarnom životu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.