ZDRAVLJE

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute

Pokušajte doći do toga da vam hodanje postane rutina

Najbolje vrijeme za odlazak u šetnju je unutar 60 do 90 minuta nakon jela. Printscreen

E. Ag.

20.2.2023

Lagana šetnja nakon jela u trajanju od samo dvije minute može pomoći su snižavanju nivoa šećera u krvi i tako smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu Limerick u Irskoj.

Istraživanje je pokazalo i da je najbolje vrijeme za odlazak u šetnju unutar 60 do 90 minuta nakon jela. U tom periodu nivo šećera u krvi je na vrhuncu. Osim toga, pokazalo se i u ovom istraživanju da šetnja nakon obroka pruža i dodatne prednosti, posebno ako je duža.

Dijabetes i visok krvni pritisak

Što se tiče kratkih šetnji laganog intenziteta, one su korisne i za osobe koje već imaju dijabetes ili visok krvni pritisak. Hodanje, ali i stajanje mogu pozitivno utjecati na nivo glukoze.

Naime, nakon obroka u krvotok se otpušta glukoza, što rezultira malim porastom nivoa šećera u krvi. Iako mali skokovi nisu abnormalni, održavanje nivoa šećera je ključno u upravljanju dijabetesom, a uz aktivni angažman mišića tokom hoda, oni su ti koji upijaju višak glukoze iz krvotoka.

Bolji protok krvi ključan je za naše mišiće, udove i organe, što rezultira zdravijim krvožilnim sistemom.

Šetnja nakon večere oslobađa i serotonin koji pomaže boljem snu, reguliranju apetita, potiče pozitivno razmišljanje i poboljšava pamćenje.

Dodatne prednosti hodanja nakon jela

Hodanje nakon jela, kao i hodanje općenito, ima mnoge dobrobiti. Bez obzira na to imate li visoki krvni pristisak, dijabetes ili ste osoba bez zdravstvenih problema, uživanje u kratkoj šetnji nakon obroka poboljšat će vaše opće zdravlje.

Neke od prednosti hodanja nakon jela su:

- regulacija rada crijeva

- optimizacija limfnog sistema

- poboljšanje cirkulacije

- oslobađanje hormona sreće.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.