ISTRAŽIVANJA

Najbolje vježbe za mozak

Aktivnosti umjerene snage, ali i one intenzivne, pa čak i ako ih izvodite manje od 10 minuta, utjecat će na bolje rezultate

Savjet je da šetate. The Pacer Blog

Z. K.

14.2.2023

Nova studija otkriva najbolje vježbe za mozak koje će poboljšati pamćenje. Do danas znamo kako će tjelesna aktivnost dobro utjecati na naše fizičko zdravlje, ali čini se da mogu utjecati i na naš mozak. 

Kratkoročna memorija

U studiji čiji su rezultati objavljeni u magazinu „Journal of Epidemiology & Community Health“, i gdje se pratilo oko 4.500 odraslih osoba u Engleskoj tokom cijelog dana u trajanju od sedam dana, naučnici su analizirali koliko će tjelesna aktivnost utjecati na kratkoročnu memoriju, rješavanje problema ili mogućnosti procesuiranja stvari. 

Studija je otkrila kako će aktivnosti umjerene snage, ali i one intenzivne, pa čak i ako ih izvodite manje od 10 minuta, utjecati na bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju da pokušate izvoditi više od jedne navedene vježbe za bolji rad mozga, a one uključuju: ples, čučnjeve ili hod na mjestu dok gledate omiljenu seriju, uključite hodanje u rutinu, hodanje stepenicama, prošetajte psa, a ako nemate svog, uzmite susjedovog jer istraživanja pokazuju da osobe koje imaju psa u danu hodaju i do 22  minute više od prosjeka.

Intenzivnije aktivnosti

Ipak, zadnje studije otkrivaju kako intenzivnije aktivnosti ustvari jesu najbolji način zaštite zdravlja mozga. Iako nisu naveli o kojim se tačno aktivnostima radi, ali one mogu uključivati: HIIT trening, trčanje, plivanje, bicikliranje i plesanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.