KORISNO

Test od 20 sekundi može mnogo toga otkriti o zdravlju

Utvrđeno je i da su osobe s blagim kognitivnim oštećenjima, naročito one s Alzheimerovom bolešću, sklone nestabilnosti

Zbog nedostatka kiseonika i hranjivih materija dolazi do oštećenja i odumiranja nervnih ćelija. Neurosurgerydoc

Z. K.

24.2.2023

Jedan test od 20 sekundi mogao bi mnogo da otkrije o nečijem mozgu pa čak i predvidi mogući moždani udar.

Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu, što dovodi do nedovoljnog snabdijevanja određenih dijelova mozga kiseonikom i hranjivim materijama.

Nervne ćelije

Zbog nedostatka kiseonika i hranjivih materija dolazi do oštećenja i odumiranja nervnih ćelija u zahvaćenim dijelovima mozga, što se manifestira oštećenjem funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Ljudi koji ne mogu da stoje na jednoj nozi najmanje 20 sekundi imaju veći rizik od moždanog udara ili oštećenja mozga, potvrdilo je jedno istaživanje.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Stroke sprovedeno je na 1.400 ispitanika, a sva mjerenja obavljena su dok su ispitanici stajali bosi, s obje ruke uz tijelo.

Također, utvrđeno je i da su osobe s blagim kognitivnim oštećenjima, naročito one s Alzheimerovom bolešću, sklone nestabilnosti dok stoje na jednoj nozi.

- Utvrdili smo i da oko trećine osoba s više od dvije lezije u mozgu ima problema s ravnotežom. Gledajući pacijente sa samo jednom lezijom na mozgu, 16 posto njih imalo je problema s ravnotežom - naveli su.

Pokazuje oštećenje

U časopisu posvećenom Alzheimerovoj bolesti navedeno je da neravnoteža prilikom stajanja na jednoj nozi predviđa veću stopu kognitivnog pada.

Lezija znači da moždano tkivo pokazuje oštećenje od povrede ili bolesti, a uzrokuje širok raspon simptoma, uključujući slabost ili poremećaj čula.

Lezija na mozgu može da bude trag koji je ostao od neke traume koja vam se dogodila u prošlosti.

Karakterističan izgled

Većina lezija na mozgu ima karakterističan izgled koji može da pomogne ljekaru u otkrivanju uzroka, a samim tim i budućem tretmanu liječenja.

Dodatni testovi su neophodni kada je u pitanju lezija kojoj ljekar ne može da odredi uzrok.

One su često uzrokovane infekcijom, povredom, izloženošću određeni hemikalijama, ali i problemima s radom imunog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.