RIJEČ NAUČNIKA

Koliko je koraka dnevno neophodno

Pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u sedmici, navode naučnici

Osobe koje su hodale 8.000 koraka ili više, tri do sedam dana u sedmici imale su još niži rizik od smrtnosti. Printscreen

Z. K.

8.4.2023

Prohodate li jednom ili dva puta sedmično oko 8.000 koraka, što je otprilike šest i po kilometara, možete znatno utjecati na smanjen rizik od rane smrti, pokazala je nova američka studija.

Redovno vježbanje povezuje se s nižim rizikom od smrtnosti, ali u ovom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA, proučavale su se zdravstvene koristi od intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u sedmici.

Analiza podataka

Istraživači s Kyotskog univerziteta i Univerziteta u Kaliforniji analizirali su podatke prikupljene od 3.100 odraslih Amerikanaca.

Rezultati su pokazali da je u onih koji su hodali 8.000 koraka jedan ili dva dana u sedmici vjerovatnoća od smrti u desetogodišnjem razdoblju za 14,9 posto manja nego u grupi koja to nije prakticirala.

Osobe koje su hodale 8.000 koraka ili više, tri do sedam dana u sedmici imale su još niži rizik od smrtnosti – 16,5 posto. Najveće su zdravstvene koristi od ovakvoga hodanja imali učesnici stariji od 65 godina.

Naučnici su povezali hodanje od oko 8.000 koraka u sedmici jednom ili više puta sa smanjenim rizikom i od smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti.

10 godina

- Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u sedmici – navode naučnici.

U istraživanju su korišteni podaci iz 2005. i 2006. godini i u njemu je učestvovalo 3.100 učesnika, a podaci o njihovoj smrtnosti ispitani su 10 godina nakon istraživanja.

Prema podacima klinike Mayo, prosječni Amerikanac dnevno hoda 3.000 do 4.000 koraka.

Učesnici istraživanja

Među učesnicima istraživanja 632 osobe nisu hodale nijedan dan u sedmici. Njih 532 je imalo oko 8.000 koraka jedan do dva dana u sedmici, a 1.937 ih je toliko hodalo tri do sedam dana u sedmici.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.