ZABRINJAVAJUĆE

Epidemiologinja Zarema Obradović pojasnila: Ima li opasnosti od širenja meningitisa

Karakteristični su vrlo visoka temperatura, jaka glavobolja, dijete se počinje loše osjećati i povraćati

Kod djece se javlja visoka temperatura. Facebook

26.11.2023

Nakon što je u Opću bolnicu "Dr. Mustafa Beganović" u Gračanici primljeno šestero djece sa simptomima meningitisa kod mnogih roditelja javila se zabrinutost zbog mogućeg širenja ove opasne bolesti. 

Epidemiologinja Zarema Obradović za "Avaz“ je pojasnila o kakvom oboljenju je riječ i koliko je opasno te na šta treba posebno obratiti pažnju.

Virusi i bakterije

- Meningitis je upala moždanih ovojnica i može biti izazvan različitim vrstama mikroorganizama, a najčešće su to virusi, bakterije i gljivice, ali može se čak i razviti pod utjecajem nekih hemijskih supstanci. 

Postoji više uzročnika bakterijskog meningitisa, a jedan od najznačajnijih, ne znam o čemu se konkretno radi kod ove djece, ali pretpostavljam da se radi o meningokoku, jednoj bakteriji koja je najčešći uzročnik meningitisa od kojeg obolijevaju djeca, i to uzrasta od 2 do 5 godina - navodi dr. Obradović.

Dr. Obradović: Upala moždanih ovojnica. Facebook

Kod osobe kod koje se počinje razvijati meningitis karakteristični su vrlo visoka temperatura, jaka glavobolja, dijete se počinje loše osjećati i povraćati. Sve nabrojano se javlja, ali siguran znak meningitisa je javljanje ukočenosti vrata. Teško se može pomjeriti dječija glava prema naprijed.

- Osim ukočenog vrata, dijete je vrlo osjetljivo na svjetlost i ono ne može da boravi u prostoriji gdje je upaljeno svjetlo. U nekoj kasnijoj fazi se javljaju krvarenja po koži koja izgledaju kao da dijete ima osip. Neka djeca postaju zbunjena, jako razdražljiva, neka dobiju grčeve. Takvo stanje je znak da dijete mora hitno u zdravstvenu ustanovu - upozorila je dr. Obradović.

Pravovremena reakcija

Navodi da je vrlo važno na vrijeme reagirati i, ako se sumnja na meningitis, potrebno je što prije potražiti ljekarsku pomoć zato što se radi o bakterijskoj infekciji koja će se adekvatnom upotrebom antibiotika na vrijeme izliječiti.

- Naravno, u nekim situacijama, kada se zakasni ili je u organizmu toliko puno uzročnika meningitisa da na njih antibiotici ne mogu da djeluju, pa onda kliničko stanje djeteta može biti jako teško, nažalost, dešava se da neka djeca od ove bolesti i umru - naglasila je dr. Obradović.

Bolničko liječenje

- Oboljela osoba se u pravilu smješta u bolnicu, gdje prima sve one lijekove koji se koriste za smanjivanje otoka mozga i lijekove protiv samog uzročnika kako bi dijete ozdravilo. Neka djeca ne umru, ali i ne ozdrave potpuno. 

U nekim situacijama ostaju s manjim ili većim oštećenjima sluha, oštećenjima vida ili nekim drugim oštećenjima organizma - rekla je dr. Obradović.

Za tip meningitisa koji se javlja kod nas nigdje na našem području ne postoji vakcina - kazala je dr. Obradović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.