RIJEČ STRUKE

Donosi teške i dugoročne posljedice kod oboljelih: Produžena gripa postoji i vrlo je opasna

Komplikacije mogu biti prouzrokovane od samog virusa gripe ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, kazao je dr. Karamehić

Gripa nije bezazlena bolest. Facebook

20.12.2023

Američki naučnici otkrili su da postoji tzv. produžena gripa s potencijalno teškim dugoročnim posljedicama kod oboljelih i nosi povećani rizik od teških zdravstvenih problema, a to je pokazala i studija objavljena u naučnom časopisu “The Lancet Infectious Diseases”.

Upala uha

Da postoji produžena gripa i da je opasna, potvrdio je za „Avaz“ prof. dr. Jasenko Karamehić, subspecijalista kliničke imunologije, rekavši da je gripa teška bolest upravo zbog brojnih komplikacija koje se pojavljuju učestalije nego kod drugih virusnih infekcija dišnog sistema.

- Komplikacije mogu biti prouzrokovane od samog virusa gripe ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, odnosno zajedničkim djelovanjem virusa i bakterija. Komplikacije su najčešće u dišnom sistemu, posebno upala uha, sinusa i upala pluća te pogoršanje hroničnog bronhitisa i astme ili nekog drugog oboljenja pluća koje je pacijent imao ranije - kaže dr. Karamehić.

Dr. Karamehić: Strada dišni sistem. Facebook

Također, kako dodaje, komplikacije nastale od gripe mogu zahvatiti i sve druge organske sisteme.

Početak bolesti

- Ono što se posebno izdvaja je upala pluća, koja je česta i teška komplikacija gripe. Pojavljuje se u 10 posto pacijenata s gripom i odgovorna je za većinu smrtnih slučajeva. Virusna upala pluća, a koja je uzrokovana virusom gripe, može se pojaviti na početku bolesti, antibiotici su nedjelotvorni, a stopa smrtnosti je visoka - govori dr. Karamehić.

Kada je u pitanju sekundarna upala pluća, a čiji su uzročnici bakterije, obično se pojavljuje nakon kliničkog pogoršanja gripe uz porast temperature i s pojavom kašlja. Liječenje antibioticima je uspješno, a stopa smrtnosti niža, dodaje dr. Karamehić.

Kod djece napada mozak

Kod djece se gripa javlja rjeđe nego kod starijih, dodaje dr. Karamehić, a prate je upala glasnica, otežano disanje i bronhitis. Kod djece je posebno česta bakterijska upala uha. Komplikacije koje se mogu javiti kod najmlađih kada je u pitanju gripa su oštećenje funkcije mozga, meningitis, upala mozga i drugi poremećaji, što je opasno i može ih životno ugroziti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.