ISPOVIJEST

Manekenki zbog tampona amputirali obje noge: Mislila da je gripa u pitanju

Tamponi se proizvode korištenjem hloriranog izbjeljivača, dioksina i sintetičkih vlakana, koji stvaraju savršenu oluju u tijelu, upozorila je Vaser

Američka manekenka Loren Vaser. Instagram

E. Ag.

2.8.2023

Američka manekenka Loren Vaser (Lauren Wasser, 35) bila je na ivici smrti nakon što je doživjela sindrom toksičnog šoka (TSS) koji je izazvan nošenjem tampona.

Njoj su amputirane obje noge zbog ovog opasnog stanja, a o svemu je veoma otvoreno govorila u podcastu sa Stivenom Bartletom (Steven Bartlett). Cilj joj je da i druge žene upozori na ovu opasnost.

Kako je otkrila u intervjuu, mislila je da ima gripu jer su simptomi bili vrlo slični. Nakon što je izgubila svijest, hitno je prevezena u bolnicu, gdje je utvrđeno da je doživjela srčani udar te su je odmah stavili u induciranu komu.

Nakon provedenih pretraga, dijagnosticirali su joj sindrom toksičnog šoka. Kada se probudila iz kome, saznala je da je oštećenje njenih nogu od gangrene nepopravljivo, zbog čega su joj ljekari morali amputirati nogu, prenosi Index.hr.

- Osjećala sam kao da mi noge doslovno gore, osjećaj pečenja bio je nepodnošljiv - rekla je manekenka koja je bila šokirana kada je saznala što joj se dogodilo.

Nekoliko godina kasnije ljekari su joj zbog nepodnošljivih bolova morali amputirati i drugu nogu, a sada je Lauren svoj život posvetila podizanju svijesti o sindromu toksičnog šoka.

- Tamponi se proizvode korištenjem hloriranog izbjeljivača, dioksina i sintetičkih vlakana, koji stvaraju savršenu oluju u našem tijelu - upozorila je u podcastu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.