KULTURA

Jubilarni koncert “Mostarskih kiša” na platou ispod Starog mosta

= Sa pressa Umjetničkog društva “Mostarske kiše”: Njeguju kulturnu baštinu

M. SMAJKIĆ

21.7.2018

Izložbom dokumentarne građe sutra navečer u Centru za kulturu i koncertom na platou ispod Starog mosta u ponedjeljak sa početkom u 21.30 sati obilježit će se dvije decenije od reaktiviranja Umjetničkog društva “Mostarske kiše”.

Simbol grada

Tako su “Kiše” svojim jubilarnim koncertom željele dati doprinos i obilježavanju izuzetno važnog događaja u novijoj historiji grada, godišnjici obnove simbola Mostara - Starog mosta.

U najboljoj želji da se davne 1997. reaktiviraju svi simboli Mostara, kako je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare podsjetila voditeljica “Mostarskih kiša” Amra Dugalić, tadašnje vlasti uvrstile su i ovaj muzički ansambl.

“Kiše” su počele, navela je, kao muzička agencija, a tri godine poslije, registrirani su kao umjetničko društvo.

- “Mostarske kiše” njeguju tradiciju svih naroda i narodnosti, kulturnu baštinu BiH, ali imaju i neke nove pravce. Raduje nas da ćemo jubilarni koncert održati na najljepšoj sceni na svijetu, platou ispod Starog mosta, a među gostima su mladi talenti koji su potekli iz naših radionica Anid Ćušić, Dino Memić, Selma Droce, Adnan Jerlagić, Latif Moćević, koji je bio dio naše priče i neko vrijeme moj asistent - kazala je Dugalić.

Podvukla je da su ponosni i na činjenicu da su ponovo prije četiri mjeseca aktivirali mali hor, odnosno radionice za najmlađe s vokalnom tehnikom i instrumentalnim odsjecima te će se i mostarski mališani sa dvije numere predstaviti na jubilarnom koncertu.

Brojni projekti

Dijana Listo, koja je s “Kišama” već 15 godina, podsjetila je na brojne projekte koji su realizirani u tom periodu, među kojima je najznačajniji “Mostovi prijateljstva”, a koji će biti realiziran i u narednom periodu. Ema Jazvin, muzički saradnik ansambla, inače nastavnica klavira i solo pjevanja, naglasila je da je program jubilarnog koncerta prilagođen trenutnoj muzičkoj sceni.

Autor izložbe o “Mostarskim kišama” je mostarski novinar i hroničar Zlatko Serdarević.

 Blistava etapa 

Serdarević je naglasio da će izložba biti priređena s intencijom da se vizuelno predstavi presjek dvodecenijskog djelovanja ovog društva. Iako je obim izloženih eksponata, fotografija, afiša, plakata, novinskih isječaka i ostale građe reduciran zbog raspoloživog prostora, on ipak u velikoj mjeri može pružiti sliku o uzletima “Kiša”, koje su, kako je istaknuo, upornim radom ispisale blistavu etapu u kontinuitetu djelovanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.