MOSTAR

Potpisan Kolektivni ugovor za osnovno obrazovanje

U sljedeće tri godine plaća će biti uvećana ukupno 15 posto <195> Usaglasili smo stavove tokom pregovora, kaže Tipura

Utvrđene obaveze i prava poslodavaca i radnika

A. COKIĆ

1.9.2018

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dala je na posljednjoj sjednici saglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja. Ugovor su potpisali Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja, i Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja.

Preuzeli obavezu

Premijer Nevenko Herceg istaknuo je da Vlada radi na poboljšavanju i osavremenjivanju nastavnog procesa i da je preuzela obavezu finansiranja prijevoza učenika, za šta se na godišnjem nivou izdvoje tri miliona KM.

- Budžetskim korisnicima je samo za sudske presude iz radnih odnosa u mandatu ove Vlade isplaćeno deset miliona KM. Riješili smo i pitanje 130 prosvjetnih radnika koji su godinama radili honorarno, i to na način da su dobili ugovor za rad na neodređeno vrijeme - rekao je Herceg.





quote
<p>Vjerujem kako naši prosvjetni radnici mogu biti zadovoljni, kaže Hadžović</p>

Hadžović je istaknuo da je zadovoljan potpisivanjem Kolektivnog ugovora, kojim se prosvjetnim radnicima u osnovnim školama prvi put nakon deset godina omogućava povećavanje plaće.

- U sljedeće tri godine plaća će biti uvećana ukupno 15 procenata. Vjerujem kako naši prosvjetni radnici mogu biti zadovoljni, jer se, uz povećanje plaće, povećavaju i neka druga prava u sklopu Kolektivnog ugovora - rekao je Hadžović.

Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, rekao je da su se pregovori vodili uz obostrano razumijevanje.

Prava i obaveze

- Usaglasili smo stavove tokom pregovora te smo i potpisali Kolektivni ugovor na zadovoljstvo obje strane. Objedinili smo sva prava i obaveze svih zaposlenika u osnovnom obrazovanju - rekao je Tipura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.