U „SEMBERIJA TRANSPORTU""

Prihodi smanjeni za 80 posto

Svijetla tačka u moru nevolja mogao bi biti organiziran đački prijevoz

Autobuska stanica u Bijeljini: Veliki gubici. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba

19.8.2020

U odnosu na prošlu godinu, prihodi u jednom od najstarijih bijeljinskih autoprevozničkih preduzeća, „Semberija Transportu“ smanjeni su za 80 odsto u prvom polugodištu ove godine, kaže Pantelija Mitrović, direktor ovog preduzeća.

Mitrović podsjeća da je od sredine marta, sve do početka juna, zbog pandemije koronavirusa, prijevoz autobusima bio u potpunosti obustavljen, te da je izgubljeni prihod, praktično, nenadoknadiv do kraja ove poslovne godine.


Mitrović: Zatvorili smo i turističku agenciju. Lj. Ljubojević

- Za mart i za april Vlada RS je pomogla uplatom minimalnih plaća i doprinosa. U vrijeme kada smo očekivali povećan prihod zbog godišnjih odmora i prevoza putnika na more u Crnu Goru i na druge destinacije, sve je stalo. Zatvorili smo i turističku agenciju, tako da ne očekujemo da će raditi do kraja godine. Trenutno imamo redovne dnevne linije za Beograd i Novi Sad, te dvije linije za Beč i jednu za Berlin. Sa pet redovnih linija teško je ostvariti bilo kakav ozbiljniji prihod. Ovo što sada zaradimo, ne može pokriti ni osnovne troškove - kaže Mitrović.

Naglašava da bez ozbiljnije podrške i pomoći Vlade RS i nadležnih institucija autoprijevoznici ne mogu održati postojeći broj radnika u svojim preduzećima.
 
Svijetla tačka u moru nevolja i briga mogao bi biti organiziran đački prijevoz i početak školske godine za osnovce i srednjoškolce, što će neznatno popraviti veoma tešku situaciju u ovom preduzeću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.