SARAJEVO

GRAS i dalje tone, hoće li Mujo Fišo dati ostavku

GRAS: Zastupnici tvrde da bi ostavkom Fišo pomogao firmi

Piše: A. TABAK

7.3.2018

Za konstantno loše stanje u GRAS-u, velike gubitke i višemilionska dugovanja poslanici u Skupštini KS krive ministra saobraćaja Muju Fišu te smatraju da bi trebao dati ostavku. Zastupnik Zvonko Marić (SBB) na posljednjoj sjednici pitao je ministra Fišu kada će dati ostavku, na što mu je on odgovorio da to ne planira uraditi. 


Marić: Beskonačan kriminal

 Nabavka minibusa

Marić smatra da je Fišo najodgovorniji za stanje u kojem se GRAS nalazi te da bi svojom ostavkom pomogao i firmi i građanima.

- Ništa u ovoj firmi nije ostvareno. Kriminal je beskonačan. Režu se autobusi, prodaju se u otpad. Očit primjer kriminala je nabavka minibusa. Znamo da su u Lukavcu. Kupljeni su turistički kombiji koji čekaju da se preprave. Mi ne možemo dovijeka davati podršku i biti pokriće za kriminal koji neko drugi čini, a Fišo je najodgovorniji čovjek u resoru - rekao je Marić.


Fišo: Ne želi dati ostavku

Zastupnik Naše stranke Edin Forto također je jedan od onih koji su na sjednicama Skupštine najviše kritizirali rad ministra Fiše i koji su mišljenja da je Fišo trebao dati ostavku na funkciju za koju nije spreman.



Forto: Radi naopako

- Većinu stvari koje Fišo napravi radi naopako. Primjenjuje potpuno pogrešan slijed koraka da bi riješio jedan problem, a GRAS je jedan od najvećih u državi, a ne samo u Kantonu. Meni je misterija zbog čega ni u posljednjoj godini mandata još nije donio strateški i zakonski dokument pa krenuo u rješavanje javnog prijevoza - kazao je Forto.

Teška situacija

U odbranu ministra stao je privremeni upravitelj GRAS-a Haris Gušić, koji smatra da je Fišo jedan od rijetkih ministara koji rade u interesu GRAS-a.



Gušić: Odgovoran sam ja

 Ministar Fišo pomaže GRAS-u koliko god je u njegovoj moći. Međutim, situacija u firmi je vrlo teška. I jedini odgovorni čovjek za sva dešavanja sam ja i smatram da ministar ne treba dati ostavku. Ukoliko ministar napusti svoju funkciju, onda i ja dajem ostavku - naglasio je Gušić.

Riječ građana

Avdo Milić: 


- Fišo nije jedini krivac za sve što se dešava u GRAS-u. Odgovorni su i bivši rukovodioci. Ali trebao je malo više učiniti da bi građani imali bolji i redovniji prijevoz.


Igor Šubat:

- Više je krivaca za stanje u GRAS-u. Situacija je loša. Ako ministar nije u stanju poboljšati ovu situaciju, onda taj posao treba prepustiti nekome ko zna.

Munevera Suljagić:


- Fišo ništa nije uradio za GRAS. Samo je još gore stanje kako je on došao na funkciju. Najveći problem su nam minibusi, kojih nikad nema. Ako nije sposoban, neka ide.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.