OBRAZOVANJE

Direktori škola ostaju bez nagrada, ministar popustio pred Sindikatom

Odluka Kazazovića koja je proslijeđena školama

A. Na. – A. T.

20.5.2018

Odluku ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića (SDA) da novčano nagradi sa 20 posto na plaću sve direktore osnovnih i srednjih škola te direktoricu JU „Djeca Sarajeva“, Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS dočekao je na nož. Zbog njihovog javnog protivljenja i neaminovanja odluka će, najvjerovatnije, biti povučena. Potvrdio je to za „Dnevni avaz“ ministar Kazazović.

Zaštita prava

- Već tri godine niko nije dobio stimulaciju, bez obzira na zahtjeve školskih odbora. Međutim, Sindikati traže poštivanje kolektivnog ugovora i mi to moramo ispoštovati. Predsjednik Saudin Sivro dosta se “miješa” u poslove koji se tiču zaštite prava i radnika, a i sam je zaštićen kolektivnim ugovorom – ističe Kazazović.

Za razliku od ministra Kazazovića, koji je umjeren u izjavama i ne želi više talasati priče o ovoj temi, predsjednik Sivro s druge strane iznosi teške optužbe na njegov račun.

Kolektivni ugovor

- Odluka je nezakonita i mora biti povučena. Prema kolektivnom ugovoru, novčana stimulacija se može davati samo za mjesec u kojem je neko ostvario izvanredne rezultate. Mi smo se krvavo borili da dođemo do sistema u kojem će se nagrađivati najbolji. Sada je to ministar ovom odlukom sve bacio pod noge iz razloga što su njemu svi najbolji – rekao je Sivro, dodajući da se ne protivi nagrađivanju.


Zahtjev Sindikata da se odluka povuče

 Posegnut će se i za smjenom 

U slučaju da novac ipak bude isplaćen, Sivro ističe da će on biti vraćen, a i ako bude suprotno, ministar će morati staviti svoj mandat na raspolaganje Skupštini KS.

- On ne može raditi nezakonite stvari i kršiti zaključke Vlade. Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Faruk Bešlić čak je tražio da se pokrene i smjena – kaže Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.