SARAJEVO

Ministar Vranić otvorio Call Centar u Domu zdravlja Vrazova

Na konferenciji razmatrana tema o vakcinama i kako dalje sa koronavirusom

Call Centar s radom počeo danas. A. Ovčina

Piše: A. Ovčina

6.3.2021

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić danas je obišao Dom zdravlja “Centar” u Vrazovoj. 

Povod toga je otvaranje Call Centra, koji je s radom počeo danas isključivo za Covid pacijente.

Održana je press konferencija na kojoj je prisustvovao Ministar Haris Vranić, v.d. direktorica Doma zdravlja, Amela Kečo i uposlenik JU Dom zdravlja i koordinator imenovan od Vlade KS, Ademir Spahić. 

Na sastanku su razmatrane brojne teme o zdravstvu i novonastala situacija o Covid virusu, kada će doći vakcine i koja je procedura ulaska vakcina u zemlju. Call Centar je posvećen pacijentima oboljelim od koronavirusa koji se mogu obratiti za sve informacije i pomoći medicinskom osoblju. 

Kako je Vranić rekao, ugovor za ulazak vakcina u zemlju još nije potpisan. Kazao je kako će zdravstvo izdržati sve prepreke i da zdravstveni radnici neumorno rade.

081/920-333 bit će jedinstveni broj za prijavu sumnji na koronavirus.

061/555-769 je SMS/viber broj za gluhe i nagluhe osobe te slabovidne.

Novi drive in u Novom Gradu

- Ministarstvo zdravstva i vlada je opredjeljena da što prije počne mijenjati ovaj već urušeni zdravstveni sistem tako da je novi menadžment na zahtjev ministarstva zdravstva uz obezbeđenja sredstava već u roku od 5 dana obezbijedio call centar za COVID pacijente, iako smo to čekali zadnjih godinu dana, jer pacijenti izražavaju ogromno nezadovoljstvo zbog toga što im se niko ne javlja na telefon. Sada su u mogućnosti dobiti adekvatan odgovor od direktnog ljekara. Naredne sedmice planiramo i otvaranje call centra za  hronične pacijente. Imat će putem telefona mogućnost produženja terapije i davanja  novih uputa za liječenje. Također, želim naglasiti da u toku naredne sedmice na području općine Novi Grad će biti otvoren još jedan drive in centar za testiranje - kazao je Vranić.

Dodao je da je u Saraj Polju jučer je odmah reagovano obzirom na ogromnu gužvu ispred doma zdravlja. U ovoj COVID ambulanti danas je uspostavljen red kako se ne bi stvarale dodatne gužve. Produženi su ugovori za šest pneumofiziologa i primljen je novi medicinski kadar, ljekari i srednji medicinski kadar, koji će poboljšati rad domova zdravlja. 

- Planiramo niz aktivnosti, ali je bitno naglasiti da su Ministarstvo zdravstva, Vlada i novi menadžment pokazali sposobnost da reaguju na akcije i da provode sve mjere koje su im određene. Također, svi domovi zdravlja će izvršiti i testiranje uposlenika u zdravstvu i nastavnog osoblja s brzim testovima koji su već nabavljeni od Zavoda zdravstvenog osiguranja - istakao je Vranić.

Apel na građane

Amela Kečo, v.d. direktorica je kazala kako ima ogromnu podršku ministra Vranića i premijera Forto. Ističe kako su uveli jedinstven rad za sve centre, imenovali koordinatora za sve centre, obezbijedili su gradsku pomoć općina, broj telefonskih linija, ali nemaju dovoljan broj kadra. 

- Postoje po dvije linije u svakom centru na koje se javlja ljekar i završava potrebnu proceduru, te informiše ostale medicinske timove. Za općine Ilijaš, Hadžići i Vogošća uvest ćemo od ponedjeljka telefonske linije. Apelujem na građanstvo da nam pomognu. Imamo 86 ljudi koji opslužuju COVID ambulante, a ukupan broj timova u KS je 160. Molim za strpljenje! Trudimo se biti na usluzi građanima i zaštiti zdravstveni kadar - kazala je Kečo. 

Građani su nezadovoljni

Ademir Spahić ističe kako su građani nezadovoljni, ali da su uvijek upravu te da nezadovoljstvo proističe iz toga jer prethodna Vlada i prethodni Ministar zdravstva su se strašno malo bavili Covid problemom.

- Trenutno u JU Dom zdravlja KS ima 5 Covid ambulanti gdje je raspoređeno 23 ljekara, 37 medicinskih sestara-tehničara, 12 laboranata, 10 RTG inžinjera, 7 spremačica i 7 vozača. Otvorili smo drive in na Vrbanji u roku od pet dana, a drugi će biti polovinom sljedeće sedmice - rekao je Spahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.