REALIZACIJA PROJEKTA

Neobavezujuća HPV imunizacija za 1.000 djece

Ovo je početna aktivnost, koja bi nakon evaluacije pilot-projekta bila dalje razvijana, kaže Pilav

Vakcinacija djece uzrasta od 11 do 12 godina. Ilustracija

Piše: A. Nalo

6.3.2022

U našoj zemlji na godišnjem nivou više od stotinu žena umre od raka grlića maternice, a mnogo više ih oboli.

No, u slučaju pravovremenog otkrivanja promjena na grliću maternice, izlječenje je stopostotno. Zato je vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji uzrokuje gotovo sve nove slučajeve raka grlića maternice, siguran, efikasan i ključan korak u borbi protiv ove bolesti.


Postojale najave

- HPV vakcina nije u programu obavezne vakcinacije u Federaciji BiH, međutim, ranije je postojala najava Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) da se ona uvede u program dodatne imunizacije u KS, što znači da neće biti obavezna, ali će kao takva biti dostupna za sve one koji smatraju da svoju djecu u tom periodu mogu vakcinisati - navela je Segmedina Srna, zastupnica u Skupštini KS.


Početna aktivnost

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS, na čijem čelu je Aida Pilav, kazali su da su još prošle godine razvili Prijedlog programa HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo, a koji je usvojilo Ministarstvo zdravstva KS.

- U 2022. godini započet će realizacija pilot-projekta provođenja dobrovoljne HPV vakcinacije za 1.000 djece uzrasta od 11 do 12 godina, a kroz finansiranje ZZOKS. Ovo je početna aktivnost, koja bi nakon evaluacije pilot-projekta bila dalje razvijana - rekla je Pilav.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.