OPĆINA CENTAR SARAJEVO

Apel građanima da čuvaju parkovski mobilijar

Nastavljena akcija zaštite zelenih površina u Centru

Avaz.ba

20.7.2022

Nastavljena akcija zaštite zelenih površina u Centru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Općina Centar je u budžetu za ovu godinu obezbijedila 593.000 marka za izgradnju i održavanje sportskih ploha, dječijih i ciciban igrališta, a kako bi građanima, posebno mladima, obezbijedila što ugodniji životni ambijent.

Nažalost, uređene javne površine i igrališta nerijetko su izložena devastiranju i uništavanju, a česte su i pojave otuđivanja dijelova parkovskog mobilijara.

Posljednjih par dana svjedoci smo devastacije mobilijara u novoizgrađenom Parku Jelena Vitas, na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša, kao prvog inkluzivnog parka na području općine Centar.

Naime, nepoznati počinioci polomili su rasvjetna tijela koja su mališanima omogućavala igru u noćnim satima.

Podsjećamo, izgradnju parka zajedničkim sredstvima u iznosu od 190.000 maraka finansirali su Općina Centar, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Svaki vid nastojanja da se prvobitno stanje igrališta zadrži, kako bi se djeca kroz igru osjećala ugodno i sigurno, unište nesavjesni pojedinci kojima, očito, uništavanje prostora za sport, igru i rekreaciju predstavlja zabavu.

Općina Centar upućuje apel svim građanima da se odgovorno i savjesno odnose prema uređenim javnim površinama na kojima najveći dio vremena provode najmlađi stanovnici.

Kao odgovorna lokalna zajednica koja brine o javnom prostoru Općina Centar redovnom kontrolom i obilascima prati stanje igrališta, brine o održavanju mobilijara i hortikulturnog uređenja. Danas je Služba za civilnu zaštitu Općine Centar u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“ organizirala čišćenje i pranje parka, ali i zalijevanje sadnica u Parku Jelena Vitas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.