NOVI PRAVILNIK

Ministar Vranić za "Avaz" o ukidanju dugih lista čekanja: Pacijenti više neće biti taoci KCUS-a

Zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pruži određenu uslugu, ukoliko se to ne desi, ima pacijent pravo otići na pregled gdje želi, a novac će mu biti refundiran

Vranić: Poboljšati sistem. Anadolija

Piše: E. Maslo

6.9.2022

Jednoj od najgorih praksi u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo, višemjesečnom čekanju na zakazivanje pregleda došao je kraj. Kako je u razgovoru za „Avaz“ rekao Haris Vranić, ministar zdravstva KS, novi Pravilnik koji zabranjuje formiranje listi čekanja za najvažnije preglede na snagu će stupiti u četvrtak.

Prema novom Pravilniku, zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići bilo gdje, pa i u privatnu praksu, i uraditi pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS u roku od najviše 30 dana.



Rade privatno

- Pravilnik će od četvrtka biti dostupan za sve javne zdravstvene ustanove, a bit će objavljen i na stranici Ministarstva zdravstva da ga mogu pacijenti pročitati. Radi se o tome da u skladu s proklamiranom politikom našeg ministarstva i ove Vlade KS poboljšamo zdravstveni sistem. Znamo da su veliki problemi na listama čekanja, da su velike procedure, a što opet ukazuje i na mogućnost određenog vida korupcije, jer većina od tih ljekara što naručuje možda radi privatno. Zbog toga smo i donijeli ovaj pravilnik u kojima ograničavamo procedure, pa se od sada u javno zdravstvenim ustanovama usluge moraju pružiti u roku od 30 dana – rekao je Vranić.

Pojasnio je i šta ukoliko pacijentu ne bude zakazan pregled u tom roku.

- Onda može otići u bilo koju zdravstvenu ustanovu koja je registrirana, dakle može i u privatnu, i obaviti taj pregled ili dijagnostičku proceduru. Ta usluga će biti naplaćena od strane te ustanove prema važećem cjenovniku, a pacijentu će Zavod za zdravstveno osiguranje u roku od 30 dana refundirati sredstva po federalnom cjenovniku. Hoće li pacijenti pristati na tu malu razliku da napravi pregled na vrijeme ili će neke ustanove, možda, naplaćivati i po federalnoj cijeni, vidjet ćemo kad to zaživi u praksi – naveo je ministar.


Najveće liste čekanja imao je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji, kao najveća zdravstvena ustanova, nudi i najveći broj usluga, gdje su se na pojedine preglede zakazivali termini za naredne godine. Tome će sad doći kraj, no to će imati i finansijske posljedice na KCUS.

- Nije u pitanju samo Klinički centar već i Opća bolnica, ali oni imaju manje liste čekanja. KCUS je projektiran da bude zdravstvena ustanova za cijelu BiH, nažalost, sada nije tako. Razumijem da je otišlo više od 200 ljekara, ali to nije problem građana koji uredno plaćaju zdravstvenu uslugu. Oni traže da obave pregled. Što se tiče izdvajanja za zdravstvo, radi se o istom iznosu novca, samo će on, kako se kaže, biti prebačen iz lijevog u desni džep. Dakle, neće biti isplaćen ustanovi koja nije pružila uslugu, nego će biti refundiran pacijentu jer je platio pregled – naveo je Vranić.

Dodao je da je obećao na početku mandata da će riješiti pitanje dugih listi čekanja.

- Niko neće čekati, to smo sad uspjeli da završimo. Važno je da pacijenti neće biti taoci. Mnogi nisu nikad ni dočekali pregled, to se više neće dešavati – zaključio je Vranić.


Devetnaest pregleda

U Pravilniku će biti tačno navedeno na koje vrste pregleda se odnosi. 19 različitih pregleda koji su tačno pobrojani u samom pravilniku

Tu spadaju i CT pregledi i na magnetnoj rezonanci i to: pregled glave i kičme u neurohirurgiji, pregled glave i kičme u neurologiji, CT pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, MR pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, CT dijagnostika grudnog koša, MR dijagnostika grudnog koša, CT pregled abdomena i male karlice, MR pregled abdomena, MR pregled male karlice, MR pregled muskuloskeletnog sistema, višeslojna CT angiografija.

Odnosi se i na dijagnostičke i terapijske procedure za bolesti srca, kao i onkološke i radioterapije te patohistološki nalazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.