KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Vranić: Novi pravilnik omogućit će pružanje boljih usluga našim pacijentima

Pacijent osim višemjesečnog čekanja na preglede, može otići u neku drugu zdravstvenu ustanovu, uključujući i privatne, i uraditi pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS

S današnje konferencije za medije. N. Ćorović

Piše: N. Ćorović

7.9.2022

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo održao je danas konferenciju za medije na kojoj je predstavio novi pravilnik koji zabranjuje formiranje listi čekanja za najvažnije preglede.

Kako je pojasnio, do sada su pacijenti u KS na neke preglede znali čekati i duže od pola godine, no, tome će se, stati ukraj. 

Zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana

Pacijent osim višemjesečnog čekanja na preglede, može otići u neku drugu zdravstvenu ustanovu, uključujući i privatne, i uraditi pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Sada će se usluge pacijentima morati pružiti u određenom vremenskom intervalu, odnosno zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana.


- Uspjeli smo napraviti novi pravilnik za pružanje boljih usluga našim pacijentima. Nakon što smo oformili Komisiju, napravili smo pravilnik u skladu sa svim pravnim aktima. Naši pacijenti neće više biti primorani da toliko dugo čekaju nalaze ili da se naruče za neki od pregleda poput CT-a, ultrazvuka i slično. Napravili smo bolju uslugu za dvije stvari, a to su dijagnostičke procedure i laboratorijski, patohistološki nalazi u svi, privatnim i javnim ustanovama - rekao je Vranić.


Što bi dva puta plaćali usluge

Kako je naveo, većina građana KS zdravstvene usluge obavlja privatno.

- Ovim ovim pravilnikom to ćemo smanjit, jer što bi dva puta plaćali usluge. Refundacija od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja KS će se morati izvršiti u roku od 30 dana prema referentnim federalnim cijenama - naveo je Vranić.

Istakao je i da je formiran Koordinacioni tim za borbu protiv korupcije, prema, kako je rekao, američkim standardima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.