RAZGOVOR

Nihad Uk za "Avaz": Mogu biti premijer!

Svima onima koji sumnjaju u moju sposobnost dokazat ću da su pogriješili. Trasirat ću put mladima za preuzimanje ključnih pozicija u društvu

Uk: Izvozit ćemo dobra rješenja. Naša stranka

Danijal Hadzovic

17.2.2023

Nihad Uk kandidat je Naše stranke za novog premijera Kantona Sarajevo. Uk, koji bi na ovoj poziciji trebao naslijediti svog stranačkog kolegu Edina Fortu, u razgovoru za „Avaz“ je rekao kako je njegova ambicija da nastavi s dobrim politikama koje je započeo njegov prethodnik.

- Želim da Kanton Sarajevo bude izvoznik dobrih rješenja za čitavu BiH. Naprimjer, slična je bila situacija s naknadama za porodilje u Kantonu Sarajevo koje su u trenutku usvajanja bile osporavane, a danas je to najregularnija stvar i u drugim kantonima - istakao je Uk.

 Regionalni centar

Naveo je kako će mu u posebnom fokusu biti rješavanje problema bespravne gradnje u Sarajevu i zagađenog zraka.

- Znam da je to jedan gorući problem koji se ne može tek tako riješiti u jednom mandatu, ali koraci koje poduzmemo u narednom mandatu mislim da će biti krucijalni za čišćenje Sarajeva - naveo je kandidat Naše stranke.

Sarajevo, kako je ustvrdio, treba postati regionalni kulturni centar.

- Veliki iskorak je napravljen u prethodnom mandatu što se tiče kulturnih dešavanja. Ja ću napomenuti da je, naprimjer, Zemaljski muzej osigurao adekvatno finansiranje putem Univerziteta u Sarajevu. Cilj je, također, izgradnja “Ars Aevija”, koji je višedecenijski projekt na kojem se ništa nije radilo. Tek u posljednjih 18 mjeseci osigurana su određena finansijska sredstva, a to je samo dio onoga što je u planu - kazao je Uk.

Niz zamjerki

Vijest o njegovoj kandidaturi u startu je naišla na niz negativnih reakcija, kako od opozicije tako čak i od pojedinih partnera iz trojke.

- Svakom biste mogli naći zamjerke, ali moj cilj je da u narednom periodu svima koji sumnjaju u moju sposobnost dokažem da su pogriješili, a također da svim mladim ljudima koji su sposobni trasiram put za preuzimanje ključnih funkcija u ovom društvu - navodi Uk u razgovoru za „Avaz“.

 Prokleti ponder

- Bit će itekako teško u prvoj i narednoj godini, s obzirom na prokleti ponder, koji je smanjen da se Kanton Sarajevo kazni. To je učinjeno na najbrutalniji način zahvaljujući SDA - istakao je Uk.

Čak 110 miliona KM, naime, ove je godine manje u budžetu nego što je trebalo biti.

 ZAKON

o sportu u KS je u nacrtu. Tim zakonom će se predvidjeti značajna sredstva za četiri vrhunska sarajevska kluba. FK Željezničar, FK Sarajevo, KK i Bosna i RK Bosna će se definirati kao klubovi od interesa za Kanton, naveo je Uk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.