SREDNJOBOSANSKI KANTON

Satovi na kuli koja je simbol Donjeg Vakufa ne rade godinama

Sahat-kula u Donjem Vakufu: Izgrađena početkom 18. stoljeća

D. MAKIĆ

18.8.2018

Sahat-kula, simbol Donjeg Vakufa i nacionalni spomenik BiH, prvi je objekt koji će prolaznik uočiti bez obzira iz kojeg pravca da stiže u ovaj grad na Vrbasu. 

Primarna funkcija

Nažalost, već nekoliko godina sahat-kula, izgrađena početkom 18 stoljeća, ne ispunjava primarnu funkciju, odnosno ne pokazuje tačno vrijeme. Digitalni satni mehanizmi, postavljeni 2004. godine, prestali su s radom.

Nosilac ovog projekta bilo je Društvo za zaštitu kulturno-historijske baštine Donji Vakuf. Općina je u dva navrata, 2000. i 2015. godine, učestvovala u obnovi krova i sačinila program sanacije objekta.

Međutim, još se čeka odgovor nadležnih i ovlaštenih institucija. U međuvremenu rukovodstvo i uposleni JKP “Gradina“ su odradili dio posla. Popravljena je električna instalacija koja vodi do kule i obnovljeni reflektori kako bi ovaj nacionali spomenik bio vidljiv i tokom noćnih sati. Uposleni „Gradine“ uredili su i zelenu površinu te kameni plato, odnosno amfiteatar na otvorenom ispod sahat-kule.

Dobila rasvjetu

Zapisano je da satovi na kuli nisu radili od 1917. godine. Tadašnji zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika BiH popravio je kulu 1952. godine, ali satovi nisu postavljeni. Općina je tek osamdesetih godina svojim sredstvima osvijetlila i ugradila tri električna sata.

Zvono iz Venecije  

U vrijeme izgradnje sahat-kule na kuli se nalazilo zvono izrađeno u Veneciji 1591. godine. Ono se danas čuva u srednjovjekovnoj zbirci Zemaljskog muzeja u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.