TUZLA

Ispisan grafit na Ateljeu "Ismet Mujezinović"

Plakati uklonjeni preko noći

Sporni grafit u Tuzli. Tip.ba

E. Sk.

15.3.2019

U Međunarodnom ateljeu "Ismet Mujezinović" u petak popodne otvorit će se peti po redu Međunarodni festival queer filma i umjetnosti „Merlinka“, koji je u danima pred otvaranje uzburkao strasti u Tuzli.

Naime, na pojedinim mjestima u gradu osvanuli su plakati kojim se pozivaju, kako navode, savjesni građani da se okupe u petak u 18 sati ispred Ateljea "Ismet Mujezinović" s ciljem sprečavanja održavanja nakaradnog i nemoralnog Queer festa. I na Ateljeu "Ismet Mujezinović" osvanuo je skandalozan natpis "Pederi, liječite se".

Plakati su u međuvremenu uklonjeni, polijepljeni su novi koji najavljuju održavanje „Merlinke“.

- Organizator skupa je uredno prijavio MUP-u TK svoje aktivnosti, a pošto ima nagovještaja da će se održati protesti, Policijska stanica Centar je pojačala operativne aktivnosti – navode u MUP-u TK.

Organizator „Merlinke“ je Tuzlanski otvoreni centar, a izvršna direktorica Dajana Bakić napominje kako se programom Festivala promoviraju ljudska prava, ravnopravnost i solidarnost.

- Bilo kakav pritisak na slobodu okupljanja i uznemiravanje bilo koje grupe građanki i građana, pa tako i LGBTI osoba je narušavanje demokratskih principa i zakona kantona i države, te u skladu s tim očekujemo adekvatnu reakciju institucija – navela je za „Avaz“ Dajana Bakić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.