TUZLANSKI KANTON

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

I pored osiguranih sredstava iz Budžeta FBiH, ministar obrazovanja i nauke u Tuzlanskom kantonu ne nabavlja udžbenike za sve učenike

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla. Fena

FENA

1.9.2023

Vlada TK osigurala nove udžbenike samo za djecu privilegovanih roditelja - diskriminacija od “malih nogu”

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kako je to istakla ministrica Jasna Duraković (SDP) svim kantonima, pa i Tuzlanskom, refundira novac za besplatne udžbenike od 1. do 5. razreda, dok su sredstva za više razrede osigurana kroz Budžet Tuzlanskog kantona.

Ali, po svemu sudeći ova namjenska sredstva neće biti utrošena u svrhu za koju su planirana, obzirom da se u medijima jasno govori da Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona vraća u sistem ogromnu količinu već ranije korištenih udžbenika.

I pored osiguranih sredstava iz Budžeta FBiH, ministar obrazovanja i nauke u Tuzlanskom kantonu ne nabavlja udžbenike za sve učenike.

Uzmemo li u obzir, da udžbenici nižih razreda (I-IV) najčešće sadrže i radni dio pitanje je koliko će isti odgovoriti potrebama novih generacija.

Ko će biti privilegovan?

Vlada Tuzlanskog kantona je, nažalost, između novog maturalnog odijela i novog udžbenika, izabrala novo odijelo i korišteni udžbenik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.