UNSKO-SANSKI KANTON

Bihać napokon dobiva studentski centar i dom

S jučerašnje sjednice Skupštine: Izglasan zakon koji će poboljšati studentski standard

A. Sadiković

6.3.2018

Skupština Unsko-sanskog kantona na svojoj jučerašnjoj sjednici konačno je usvojila Zakon o studentskom standardu, čime se definira da će Bihać, kao jedini univerzitetski grad koji nije imao kapacitete za studentski smještaj i ishranu - to uskoro imati.  


Definirane obaveze

Nadalje, omogućit će ovo i formiranje studentskog centra, studentskog doma i demokratizaciju Unije studenata.

Zakonom je predviđeno da će se za studentski standard i studente iz budžetskih sredstava Univerziteta, koja na godišnjem nivou dostižu 12 miliona KM, izdvajati između 0,3 i 1 posto. Definirano je i još nekoliko obaveza, a realizacijom Zakona će biti omogućeno njihovo rješavanje.

- Ovim zakonom definitivno će se osigurati bolji standard za sve studente, posebno za one koji dolaze iz drugih gradova i općina. Ponosan sam jer smo uspjeli istrajati u svojim namjerama. Svjesni smo da nam Zakon nalaže kako prava tako i obaveze koje ćemo ispunjavati - rekao je Enis Čelebić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću.

Problem dugovanja, koje ima Kanton prema budžetskim korisnicima, a koji prelazi 75 miliona KM, također je bio tema rasprave. Naime, više od 11.500 zaposlenih u organima uprave, organima pravosuđa i posebno školstva sudskim putem zatražilo je isplatu plaća i drugih primanja iz radnog odnosa na osnovu potpisanih granskih kolektivnih ugovora, a za koje u budžetu nisu bila osigurana sredstva.

Sudske presude

Sve sudske presude postale su izvršne i sada se konačno, a nakon osam godina ignoriranja ovog problema, traži način njegovog rješavanja. Ministarstvo finansija predložilo je model rješavanja ovog duga u narednih 10 godina. Međutim, o njemu će se morati izjašnjavati sindikati zaposlenih, a onda tek Skupština donijeti konačnu odluku.

Reforma obrazovanja

Skupština se bavila i problemima u osnovnom i srednjem obrazovanju. Prihvaćen je nacrt zakona koji će biti upućen u javnu raspravu. Njegovim usvajanjem osigurat će se uvjeti za reformu obrazovanja, koja je neminovna, kako je to kazano na sjednici. Usvojeni su i nacrti strategije prema mladima te strategije razvoja visokog obrazovanja u USK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.