OBRAZOVANJE

Na Bihaćkom univerzitetu predavanja počinju danas

Razlog za to su određena pitanja, posebno kada se radi o angažmanu vanjskih saradnika te iznosa normi, kaže rektor Islamović

I dalje najveće interesiranje za Tehnički fakultet

Piše: M. MUJADŽIĆ

8.10.2018

Vodeći se slovom zakona, akademska godina trebala bi početi 1. oktobra, međutim, studenti Univerziteta u Bihaću na predavanja će krenuti sedam dana kasnije, odnosno danas.

Upisni rok

- Razlog za to kašnjenje su određena pitanja, posebno kada se radi o angažmanu vanjskih saradnika nakon dva raspisana konkursa, ali  naravno i rješavanje pitanja iznosa norme za naše zaposlenike - navodi rektor Univerziteta u Bihaću Fadil Islamović.Islamović: Zadovoljni brojem upisanih

Većina fakulteta u Bihaću popunila je mjesta predviđena za redovne, dok je broj vanrednih studenata mali kao i prethodnih godina. S obzirom na pojačane migracije stanovništva, na Univerzitetu su zadovoljni.

- U odnosu na prvi upisni rok, kada se prijavilo više od 420 kandidata, u drugom se prijavilo više od 130 novih kandidata, što u ukupnom zbiru iznosi 550 studenata. Situacija je slična kao i protekle godine - kaže Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću.

Dok su s jedne strane popunjena 23 odsjeka, s druge će, zbog slabog interesiranja, najvjerovatnije doći do gašenja pojedinih. Najveći interes i dalje vlada za Tehnički fakultet, odsjeke elektrotehnike i informatike. Već u prvom roku popunjen je studijski program Sestrinstvo na Fakultetu zdravstvenih studija, a pojačano zanimanje izazvali su i novi odsjeci na Ekonomiji. Odzivom studenata zadovoljni su i na Pedagoškom fakultetu.

Sedam odsjeka

Od 105 redovnih studenata, planiranih upisnom kvotom, prijavila su se 103 kandidata. Dekanesa Fakulteta Vildana Pečeković ističe da su na sedam odsjeka ove godine u drugom upisnom roku popunili tri odsjeka, dok najveće interesiranje plijeni Odsjek za engleski jezik i književnost, a ove godine i tjelesni odgoj. Svakako, dodaje Pečenković, interesantno je da se posljednjih godina većina kandidata interesira i za predškolski odgoj.

Pravni fakultet bez zgrade

Tačan broj studenata na svim godinama i ciklusima znat će se nakon oktobra. Prošle godine ta brojka iznosila je 3.200, a pretpostavka je da će ih ove godine biti više od 3.000. Nastava bi se, izuzev na Pravnom, trebala odvijati u okviru matičnih fakulteta. Dok zgrada ne bude sanirana, predavanja za studente prava održavat će se u prostorijama Ekonomskog i Fakulteta zdravstvenih studija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.