NAKON TRI DECENIJE

Rješava se problem gradskog groblja u Maglaju

Osim lokaliteta za ukope, bit će izgrađena i mrtvačnica

Radovi uveliko traju. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

17.8.2020

Ovih dana u toku su radovi na izgradnji prve faze novog gradskog groblja Borik u Maglaju, odnosno glavne pristupne saobraćajnice, i planiranje terena za parcele I, II, III i IV. Brojni građani Maglaja više od tri decenije čekaju na rješenje ovog problema i konačno uređenje prostora predviđenog za gradsko groblje.

Odvojene dionice

- Naši sugrađani iz mješovitih brakova, kao i ateisti imali su godinama problem prilikom ukopa. U toku su radovi prve faze i, čim se oni završe, moći će se početi s ukopima. U međuvremenu će i Općinsko vijeće donijeti odgovarajuću prateću dokumentaciju - rekao nam je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

Također, u okviru glavnog projekta planirana je i izgradnja dvije odvojene dionice s pješačkim stazama, osim lokaliteta za ukope, bit će izgrađena i mrtvačnica, kao i mjesto za ispraćaj.

Mahmutagić: Odgovarajuća dokumentacija. N. Bradarić

Vlada Federacije BiH iz sredstava MMF-a Općini Maglaj opredijelila je 125.000 KM.

- Osim sredstava koje su sve općine linearno dobile, kandidirali smo projekte nastavka izgradnje i rekonstrukcije ulice Srebreničkih žrtava rata, vrijedan 700.000 KM, kao i izgradnju mosta u Liješnici, u vrijednosti od 350.000 maraka. Za oba projekta dobili smo po 100.000 KM, što je nedovoljno za bilo koju aktivnost. Ali, uvažavajući ostale projekte i mogućnosti, ući ćemo u izgradnju mosta u Liješnici, za koji smo i raspisali tender - dodao je Mahmutagić.

Videonadzor u gradu

U toku su i istraživački radovi na terenu za izradu elaborata o regulaciji rijeka Jablanice i Liješnice, koje su bujičnog karaktera, često plave i nanose štete.

Gradska jezgra Maglaja uskoro će biti pod budnim okom više kamera koje će biti postavljene na ključnim pozicijama s ciljem povećanja sigurnosti građana.

Kamere će biti instalirane na kružnom toku, na raskrsnici u sjevernom dijelu grada kod pekare "Non-stop", na gradskom mostu, na južnom ulazu u grad kod benzinske pumpe "Energopetrol", na Omerdinom polju i Bijeloj Ploči. Na taj način će kamerama biti pokriveni svi ulazi i izlazi iz Maglaja. Već se postavljaju optičke instalacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.