REGION Sud će odlučiti hoće li nekad najmoćniji čovjek u Hrvatskoj biti izručen u Remetinac

Todorić će pokušati iskoristiti posljednju priliku za izbjegavanje izručenja

Bivši vlasnik najveće kompanije u regionu pod istragom zbog pronevjere višemilionskog iznosa

Fena
05.09.2018 08:57

Foto: Arhiv

Osnivač ''Agrokora'' Ivica Todorić pokušat će u četvrtak uvjeriti visoki sud u Londonu, koji mu je krajem jula odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promijeni mišljenje, što mu je posljednja prilika da izbjegne izručenje.

Visoki sud je 24. jula odbio Todorićevu žalbu na prvostepenu presudu od 23. aprila prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. septembra. Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna.

Sutkinja Vestminsterskog suda Ema Arbutnot (Emma Arbuthnot) odobrila je 23. aprila izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve odbrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva odbrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u ''Agrokoru'' nije bilo finansijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

- Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvatam da afera ''Agrokor'' ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom - stoji u obrazloženju presude sutkinje Arbutnot.

Ako visoki sud i nakon saslušanja odbije njegove argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna i njegovo izručenje se prepušta policiji Velike Britanije i Hrvatske koje trebaju dogovoriti pojedinosti postupka predaje, prenosi Hina.

Rok za izručenje je 10 dana od dana pravomoćnosti, a taj se rok može produžiti na dodatnih 10 dana ako iskrsnu neki problemi. Postoji još jedna mogućnost za odgodu izručenja, a to je da se pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo kupio nešto vremena, ali izručenje ne bi mogao izbjeći.

Todorić je uhapšen lani 7. novembra u Londonu, gdje se sklonio nakon izbijanja afere ''Agrokor'', na temelju evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz kauciju od sto hiljada funti i mjere opreza.

Prvostepenom presudom o izručenju od 23. aprila Todoriću su određene nešto strožije mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput sedmično kao prije presude, te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obaveza vrijedila od 23 do 4 sata.

Todorić je odmah nakon prvostepene presude rekao da će se boriti protiv izručenja Hrvatskoj, ali i najavio skori dolazak u Hrvatsku "koji će sve iznenaditi". Slično je ponovio i prošle sedmice u intervjuu Novoj TV, kazavši da će se vratiti dobrovoljno kada obavi sve predradnje potrebne za povratak, ali je odbio precizirati kada će to biti.

Dođe li do izručenja, Todorić će odmah biti sproveden u Okružni zatvor u Remetincu temeljem lanjske odluke zagrebačkog Županijskog suda zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Todorićeva odbrana se žalila na odluku o pritvoru od 30 dana za vrijeme istrage, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

Tek kada dođe u Remetinac, sud će odlučivati ostaje li u pritvoru ili će se moći braniti sa slobode uz kauciju. Sud bi mogao odlučiti da više ne postoji mogućnost utjecaja na svjedoke, ali bi ga mogao zadržati u pritvoru zbog mogućnosti bijega.

DORH je u oktobru 2017. godine izdao potjernicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi ''Agrokor''.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja 250 miliona KM pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12 ''Agrokorovih'' menadžera te revizora.

Oglasi

NA VRH