POSJETE Putin okuplja predstavnike Srba iz cijelog regiona

Ruski predsjednik danas u zvaničnoj posjeti Beogradu

Sastat će se s Miloradom Dodikom, a pozvao i lidere prosrpskog Demokratskog fronta iz Crne Gore

Avaz.ba

Putin: Usmjereni smo ka realizaciji projekata u Bosni i Hercegovini


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostit će predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji danas dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji. Prema programu posjete, doček Putina bit će na Aerodromu "Nikola Tesla". Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da su poduzete ozbiljne mjere sigurnosti.

Teme tajna

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se tokom posjete Beogradu i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, potvrđeno je Sputnjiku. Format i teme sastanka za sada nisu poznati.

Putin je uoči posjete izjavio da se saradnja Rusije s Republikom Srpskom, koja je sastavni dio BiH, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

- I dalje smo usmjereni ka realizaciji, kako u Republici Srpskoj, tako i na cijeloj teritoriji BiH, projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmacije i u drugim oblastima. Smatramo da istu važnost ima promoviranje zajedničkih humanitarnih inicijativa, uzimajući u obzir rastuće interesiranje građana BiH za ruski jezik, rusku kulturu, studije u Rusiji - rekao je Putin u intervjuu za "Politiku" i "Večernje novosti".

Velika delegacija

Lideri prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević dobili su poziv za svečani ručak koji će u čast predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Beogradu organizirati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mediji su prenijeli da Putin dolazi s brojnom delegacijom, između ostalih u Srbiju će doputovati i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, kojem je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Štene na poklon

Vučić će Putinu pokloniti štene šarplaninca tokom njegove današnje posjete Beogradu. Riječ je o tromjesečnom mužjaku ove rase, a porijeklo vodi sa Šarplanine na Kosovu.

Više o temi Vladimir Putin

NA VRH

Podijeli članak na