SJEVERNA MAKEDONIJA

Prvi rezultati izbora: Borba dvije stranke

Izbori su prvotno bili predviđeni za 12. travnja, ali su ih vlasti odgodile zbog pandemije

Glasači su na biračkim mjestima morali nositi maske, dezinficirati ruke. Agencije

Avaz.ba

15.7.2020

Koalicija SDSM "Možemo" je u blagom vodstvu nad koalicijom VMRO DPMNE "Obnova Makedonije" na osnovu 15 posot obrađenih biračkih mjesta, objavila je večeras Državna izborna komisija (DIK) Sjeverne Makedonije.

Prema podacima koji su se pojavili na sajtu DIK prije nego što je pao, poslije obrađenih 548 biračkih mjesta SDSM ima 34,84 posto glasova, a VMRO DPMNE 34,04. 

Blok stranaka Albanaca, Demokratska unija za za integraciju (DUI) je osvojila 12,52 posto glasova, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 10,38, a Demokrartska partija Albanca (DPA) 2,03.

Stranka "Ljevica" je na 15 odsto obrađenih biračkih mjesta osvojila 3,5 odsto glasova, a konzervativna stranka "Integra" 1,15 odsto. 

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji glasalo je 50,86 posto birača, prema nepotpunim podacima, objavio je ranije večeras predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Oliver Derkoski.

U Sjevernoj Makedoniji su danas održani 10. po redu parlamentarni izbori, na kojima su glasači mogli da biraju između 15 lista koalicija i stranaka.

Glasanje je, zbog mjera zaštite birača od koronavirusa kao i da bi se izbjegle gužve, trajalo dva sata duže nego što je uobičajeno, od 7 do 21 sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.