GLOBUS

Operman očekuje podršku za novu koalicionu vladu

Srna

3.3.2018

Potpredsjednik njemačkog Bundestaga Tomas Operman (Thomas Oppermann) smatra da će više od 55 posto članova Socijaldemokratske partije (SPD) podržati novu koalicionu vladu na čelu s kancelarkom Angelom Merkel.

Operman je upozorio da bi negativni ishod glasanja SPD-a o koaliciji s konzervativcima predstavljao katastrofu za stranku, Njemačku i Evropu.

On je rekao za dnevnik "Velt" da očekuje "jasno odobrenje" više od 55 posto članova SPD-a koji su glasali poštom i čiji se rezultati očekuju sutra.

Oko 464.000 članova SPD-a mora glasati o usvajanju odluke rukovodstva stranke za nastavak "velike koalicije" s konzervativnim blokom.

Omladinski ogranak SPD-a "Jusos" lobirao je među članovima partije da glasaju protiv nove velike koalicije, uz tvrdnju da će biti bolje da budu opozicija, nakon što je stranka na izborima u septembru ostvarila najgore rezultate od 1993. godine.

Operman je pohvalio "Jusos", jer su pokrenuli veliku diskusiju u stranci, kao i da će njihov lider Kevin Kunert "nastaviti da ostavlja trag u partiji".

On je naglasio da je neophodno da SPD u narednoj koalicionoj vladi bude "samouvjerenija, smjelija i spremnija za spor".

SPD je prvobitno planirala da ostane u opoziciji, ali se kasnije usaglasila da vodi pregovore s konzervativcima nakon neuspjeha dogovora u novembru sa Slobodnim demokratima i Zelenima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.