DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Majk Pompeo: Potrebno je spriječiti Iran u razvijanju snažnog nuklearnog oružja

Arhiv

Avaz.ba

8.5.2018

Nakon što je večeras predsjednik SAD, Donald Tramp (Trump), obznanio svoju odluku da ova država izlazi iz sporazuma o nuklearnom naoružanju potpisanog sa Iranom, oglasio se i sekretar SAD, Majk Pompeo (Mike).

Kako se navodi u Pompeovom saopćenju SAD će usko sarađivati sa svojim saveznicama u Evropi, ali i svijetu u borbi protiv iranskog režima.

Pompeo također naglašava da sada pravi posao počinje, te da će, dok se ne pronađe pravo rješenje, na snazi biti oštre sankcije Iranu.

- Izlaskom iz sporazuma sa Iranom, počinje rad sa našim saveznicima kako bi pronašli adekvatno, sveobuhvatno i trajno rješenje za iranske prijetnje. U zajedničkom je interesu nas i naših saveznica u Evropi i širom svijeta da spriječimo Iran u razvijanju snažnog nuklearnog oružja. Međutim, mimo toga zajedno sa partnerima ćemo raditi na rješavanju i eliminiranju prijetnje koju predstavlja iranski program balističkih raketa. Radit ćemo i na zaustavljanju svih terorističkih aktivnosti širom svijeta i blokiranju opasnih aktivnosti na Bliskom istoku i šire. Dok ulažemo napore u rješavanju navedenih problema, uvedene sankcije će podsjetiti iranski režim na diplomatsku i ekonomsku izolaciju sa kojom će se suočiti, a koja je rezultat njihovih nepromišljenih aktivnosti - navodi se u saopćenju sekretara SAD, Majka Pompea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.