GLOBUS

Tramp pozdravio Madurovu odluku: Venecuela iz zatvora oslobodila dvoje državljana SAD

AFP

Agencije

27.5.2018

Džošua Holt (Joshua Holt) iz Jute, koji je proveo dvije godine u zatvoru u Venecueli zbog optužbi za oružje, danas je oslobođen i vraća se u SAD, a američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je pozdravio njegovo oslobađanje.

- Dobre vijesti o oslobađanju američkog taoca iz Venecuele... Dobri ljudi Jute će biti veoma sretni - poručio je Tramp na Twitteru.

Oslobađanje Holta i njegove supruge koja je uhapšena zajedno s njim, uslijedilo je nakon što se republikanski senator Bob Korker (Bob Corker) iz Tenesija sastao s predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom (Nicolás Maduro ) u petak, dva dana nakon što je Maduro protjerao najviše američke diplomate u Venecueli nazad u SAD. 

On je tada proglasio otpravnika poslova Ambasade SAD u Karakasu Toda Robinsona (Todd) za personu non grata i naredio da on i njegov zamjenik Brajan Naranho (Brian) budu protjerani u roku od 48 sati zbog navodnog kovanja zavjere protiv socijalističke vlade.

Holt (26) je u Venecuelu otišao junu 2016. da bi se tamo oženio Tamarom Kandelo, koju je upoznao preko interneta tražeći mormone koji govore španski jezik, kako bi unaprijedio svoje poznavanje tog jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.