GLOBUS

Brexit će svaku britansku porodicu koštati hiljadu funti godišnje

Ilustracija

Avaz.ba

18.6.2018

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez hiljadu funti (oko 2.500 KM) godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Brexitom, stoji u izvještaju globalne konsultantske firme ''Oliver Wyman''. Prema najgorem scenariju, navodi se, visoke uvozne carine i regulatorna ograničenja mogla bi dovesti do ukupnog troška za poljoprivredu od 27 milijardi funti, dok bi poslovnu dobit restorana i trgovačkih centara mogli uvelike ugroziti poremećaji i prekidi u opskrbnom lancu.

U izvještaju koji su novinari BBC-a dobili na uvid, a bit će objavljeno iduće sedmice, procjenjuje se da će rast troškova vjerovatno "pasti na leđa" potrošača. Čak i prema najpovoljnijem scenariju, koji isključuje rast carina i regulatornih barijera, vjerovatno je da će doći do povećanja troškova birokracije.

Naime, povećana papirologija i kašnjenja zbog carinskih kontrola vjerovatno bi povećala troškove domaćinstva za jedan posto godišnje, odnosno 250 funti po domaćinstvu, čime bi ukupan trošak za poljoprivredu iznosio 6,8 milijardi funti.

Dok ishodi Brexita ostaju neizvjesni, naša analiza pokazuje da će u slučaju svakog scenarija doći do povećanja troškova za britanska domaćinstva - kazao je Dunkan Brover (Duncan Brewer) iz firme ''Oliver Vyman'', koja je izradila veliku analizu ekonomskog utjecaja Brexita na sektor finansijskih usluga i maloprodaju. 

- Dogovor o Brexitu koji i ne bi rezultirao novim carinama s Evropskom unijom ipak bi vjerovatno povećao birokratske troškove uvoza, smanjio dobit poslovnog sektora te povećao cijene za potrošače. Promatrajući cijeli lanac opskrbe i uzimajući u obzir više različitih mogućih ishoda Brexita, jedna stvar je jasna - Brexit će smanjiti dobit kompanija iz potrošačkog sektora. Jedino pitanje je koliko, što će ovisiti o pregovorima - ističe Brover.

Cijene bi trebale porasti za 2,3 posto da bi nadoknadile i osigurale da poslovni sektor ostvari jednaku dobit kao i prije Brexita. 

Izvještaje je u skladu s nizom drugih analiza, uključujući i one vladine, koje kažu da je vjerovatno da će Brexit imati negativan utjecaj na poljoprivredu.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.