ŠPIJUNAŽA

Pomilovan britanski akademik koji je osuđen na doživotni zatvor u Emiratima

Samo nekoliko minuta nakon što su prikazali snimak na kojem navodno priznaje da je pripadnik britanske obavještajne agencije MI6

Hedžes sa suprugom: Talentirani naučnik

Index.hr

26.11.2018

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) danas su, na zahtjev njegove porodice, pomilovali britanskog akademika koji je bio osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog špijunaže, samo nekoliko minuta nakon što su prikazali snimak na kojem navodno priznaje da je pripadnik britanske obavještajne agencije MI6.

Predsjednik UAE oprost je izdao u sklopu masovnog pomilovanja više od 700 zatvorenika kojim je država obilježila svoj praznik, stoji u izjavi koju prenosi državna novinska agencija WAM.

Pomilovanje je odmah stupilo na snagu te će Metjuu Hedžesu (Matthew Hedges), 31-godišnjem doktorandu na Univerzitetu u Daramu koji je u zatvoru proveo više od šest mjeseci, biti dozvoljeno da napusti zemlju "nakon što se riješe formalnosti", piše u izjavi.

Britanski ministar vanjskih poslova pozdravio je ovu odluku, izjavivši kako je britanska vlada bila šokirana optužbama protiv Hedžesa, no da su zahvalni jer je UAE brzo riješio problem. 

Hedžes je bio u pritvoru od početka maja, nakon što je uhapšen na aerodromu u Dubaiju po završetku dvosedmične istraživačke posjete zemlji. 

Prije nego što je pomilovanje objavljeno, portparol vlade prikazao je novinarima videosnimak na kojem Hedžes navodno priznaje da je član MI6 te da istražuje vojne sisteme koje kupuje UAE.

Hedžesova porodica i kolege s Univerziteta tvrde da se radi o talentiranom naučniku koji je doživio nepravdu arapskog pravosudnog sistema, dok UAE tvrdi da je riječ o britanskom špijunu koji je dobio pošteno suđenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.