FRANCUSKA

Protest "žutih prsluka": Privedeno 65 osoba u Parizu

Odziv građana opao, vjerovatno zbog Božićnih i Novogodišnjih praznika

"Žuti prsluci" u Parizu: Policija privela 65 osoba. AFP

FENA

22.12.2018

Tokom protesta "žutih prsluka" u Parizu privedeno je najmanje 65 osoba. Nekoliko grupa "žutih prsluka" pozvalo je na proteste širom Francuske šestu subotu zaredom, ali je odziv opao, vjerovatno zbog Božićnih i Novogodišnjih praznika. 

Ipak, u Parizu je na ulice izašlo oko 800 osoba, podaci su sigurnosnih snaga. Policija je intervenisala suzavcem i pendrecima u cilju sprečavanja demonstranata da dođu do sigurnosnih tačaka u ulici "De L'Arcade", javljaju agencije

Protesti nisu održani u ulici "Champs Elysees", a odziv je bio mnogo manji od očekivanog i na protestima ispred palate "Versailles".

Jedna grupa demonstranata šetala je od crkve "Montmartre" do trga "Opera". Uzvikivali su slogane protiv predsjednika zemlje Emanuela Makrona (Emmanuel Macron). Zbog protesta u tom dijelu Pariza s vremena na vrijeme je bio otežan i saobraćaj, a vozači su sirenama pružali podršku "žutim prslucima".

Od sinoć do danas blokirano je oko 200 puteva u Francuskoj. Demonstranti su najavili i blokadu prelazaka kamiona na granici s Belgijom, Italijom, Španijom i Njemačkom.

Prema podacima sigurnosnih snaga, na protestima u Parizu učestvovalo je oko 800 osoba, a privedeno je najmanje 65. Među privedenim je i Erik Druet (Eric Drouet), jedno od poznatih imena žutih prsluka.

Sinoć je još jedna osoba izgubila život tako da je broj mrtvih povećan na deset. Dosad je privedena 4.341 osoba, a povrijeđeno više od 1.000.

Stotine demonstranata okupilo se danas i ispred kuće francuskog predsjednika Emanuela Makrona u Touquetu na sjeveru zemlje.

"Žuti prsluci" od 17. novembra u mnogim gradovima, uglavnom u prijestolnici Parizu, organizuju masovne proteste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.