REAKCIJE Saradnja sa SAD se nastavlja

Netanjahu poručio Izraelcima: Ne brinite zbog američkog povlačenja iz Sirije

Premijer poručio da se nastavlja borba u Siriji, kao i politika protiv Irana

Index.hr
23.12.2018 14:43

Netanjahu: Naša politika ostaje ista

Foto: Arhiv

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) poručio je svojim sugrađanima da ne budu zabrinuti nakon najave o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, dodavši da će Izrael nastaviti s borbom protiv pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u srijedu je najavio potpuno povlačenje američkih vojnih snaga iz Sirije, ocijenivši da su one ondje postigle svoj krajnji cilj, pobjedivši pripadnike džihadističke "Islamske države" u toj zemlji.  

Američka prisutnost na sirijskom teritoriju za Izrael je predstavljala svojevrsnu zaštitu protiv pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji i protutežu znatnom ruskom utjecaju.

Rusija i dva velika izraelska neprijatelja, Hezbolah i Iran saveznici su režima Bašara el-Ashada ( Bashara al-Assada) u ratu koji je opustošio Siriju.  

- Odluka o povlačenju oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije neće izmijeniti dosljednost naše politike. I dalje ćemo djelovati protiv pokušaja Irana da uspostavi vojnu prisutnost u Siriji i, ako bude trebalo, ondje ćemo proširiti svoje aktivnosti - rekao je izraelski premijer, dodavši da želi "umiriti sve one koji su zabrinuti" zbog ovakvog razvoja događaja. 

Kazao je i da se saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u potpunosti nastavlja. Trampova odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije i smanjenje broja vojnih snaga u Afganistanu,rezultirala je ostavkom američkog ministra odbrane Džima Matisa (Jima Mattisa), koji se nije slagao s novom strategijom Bijele kuće.  

I američki izaslanik za borbu protiv ISIL-a Bret Mekgurk (Brett McGurk) u subotu je iz istog razloga podnio ostavku na dosadašnju dužnost.  

Američko povlačenje lišava SAD utjecaja u Siriji, zemlji opustošenoj ratom, a kurdsku policiju (YPG) ostavlja bez vojne podrške u trenutku kada im turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) prijeti napadom, smatrajući kurdske borce teroristima.

Izrael je izveo desetke napada na Siriju od početka rata 2011., ciljajući položaje Hezbolaha i iranske interese. No izraelske operacije u Siriji još više su se zakomplicirale pošto je sirijska protuzračna odbrana 17. septembra, nakon izraelskog napada na zemlju, greškom srušila ruski vojni avion. 
NA VRH