SVIJET Napomenuo i da je "selektivna saradnja" štetna

Lavrov poručio: Vašington od Rusije neće moći napraviti slugu

Tvrdi da normalizacija odnosa nije moguća zbog neprijateljskih postupaka SAD

SRNA
24.12.2018 10:58

Foto: Agencije

Vašington neće moći od Rusije napraviti sredstvo za služenje interesima SAD, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. 

Lavrov je naveo da je glavni problem u odnosima Moskve i Vašingtona to što SAD nikada nisu smatrale odnos kao vrijedan i dodao da je Rusija objekt za američki politički establišment.

- Mi smo satanizirani da bi se Evropa držala u disciplini i ojačale euroatlantske veze. Ili, naprimjer, sada se ozbiljno raspravlja o tome kako da se Rusija iskoristi protiv Kine. A i pokušaji da se inspirira smjena vlasti u našoj zemlji ili promjena u ruskoj politici, a mnogi u Vašingtonu pate od takve iluzije, diktirane željom da od nas učine sredstvo za služenje američkim interesima - istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, sve dok "objektivizacija" Rusije kao naslijeđe Hladnog rata "ne izvjetri iz svijesti američke elite i prekine da bude praksa, odnosi se neće promijeniti".

Lavrov je napomenuo da je "selektivna saradnja" štetna, jer ne osigurava konsolidaciju pozitivnih trendova i predvidljivu budućnost.

On je također rekao da se Rusija nada da približavanje novih predsjedničkih izbora u SAD neće dovesti do daljnjeg pogoršanja odnosa između dvije zemlje,

- Naravno, može se očekivati da će se sa približavanjem narednih predsjedničkih izbora u novembru 2020. pojedini političari u Vašingtonu aktivnije i upornije poduzimati pokušaje da igraju na ''rusku kartu''. Nadamo se da to neće dovesti do daljnjeg podrivanja osnova bilateralnih odnosa koji ionako nisu u najboljem stanju - rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Moskva već navikla da oportunistički faktori povezani s američkom unutrašnjom politikom utječu na bilateralne odnose Rusije i SAD i stvaraju dodatne poteškoće u izgradnji dijaloga.

Normalizacija odnosa između Moskve i Vašingtona, kaže Lavrov, nije moguća zbog neprijateljskih postupaka SAD i njihovih pokušaja da izvrše ekonomski i vojnopolitički pritisak na Rusiju.

- Konstantno se zalažemo za razvoj normalnog, predvidljivog dijaloga sa SAD na osnovu principa uzajamnog razmatranja i poštovanja interesa  rekao je Lavrov.

Komentirajući mogući susret ruskog i američkog predsjednika, Lavrov je rekao da je za sada teško reći gdje i kada bi se mogao održati novi sastanak, ali da je ruska strana otvorena za to.

- Što se tiče kontakata na najvišem nivou, predsjednik Rusije Vladimir Putin je na konferenciji za medije nakon samita G20 u Buenos Ajresu izjavio da je otvoren za sastanak s američkim predsjednikom kada za to bude spremna američka strana. Sada je teško reći gdje i kada može doći do takvog kontakta - objasnio je Lavrov.

NA VRH