SVIJET

Vladimir Putin u posjeti Vatikanu i Italiji

Posjeta uključuje sastanak s italijanskim predsjednikom Serhiom Matarelom

Vladimir Putin. Arhiv

Fena

4.7.2019

Ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon četiri godine, bit će u četvrtak u jednodnevnoj službenoj posjeti Vatikanu i Italiji.

Prema riječima Putinovog savjetnika Jurija Ušakova ruski predsjednik će započeti svoj posjet s Vatikanom.

Rekao je da će se na razgovorima s papom Franjom dotaknuti i međunarodne teme.

- Vrlo je važno napomenuti da stranke pristupaju sa bliskih ili praktički identičnih pozicija važnim međunarodnim temama kao što su borba protiv terorizma i vjerskog ekstremizma, sprečavanje ekoloških i vještačkih katastrofa, zaštita kršćana u zonama sukoba, održavanje zajedničkih humanističkih vrijednosti, razvoj međureligijskih, među-civilizacijski dijalog - rekao je Ušakov.

Putin tokom današnje posjete Vatikanu neće pokretati pitanje poziva papi Franji da posjeti Rusiju, kazao je novinarima Ušakov.

- To pitanje sada nije u planu. Mislim da to pitanje neće pokretati ni naša strana ni Vatikan. Treba da uzmemo u obzir međucrkvenu komponentu naših odnosa, pošto papa nije samo lider države Vatikan, već i poglavar Rimokatoličke crkve - rekao je Ušakov.

Istaknuo je da program Putinova službenog posjeta Rimu uključuje sastanak s italijanskim predsjednikom Serhiom Matarelom (Sergiom Mattarelom) na radnom doručku i razgovora s premijerom Džuzepeom Konteom (Giuseppe Conte) i učešće na Forumu rusko-italijanskog dijaloga civilnog društva.

U ruskoj delegaciji su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, te ministri kulture, zdravstva, industrije i trgovine, energetike i predstavnik ruskih željeznica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.