SVIJET

Vatrena stihija stigla do Sidneja

Ugroženo 5 miliona ljudi

Požar u blizini Sidneja. EPA

N.C./ Avaz.ba

6.12.2019

Požar koji hara 60 kilometara sjeverno od australskog grada Sidneja trenutno je toliko velik da se ne može ugasiti, upozorili su vatrogasci. 

Vatra, koja je zahvatila 300.000 hektara zemljišta, udaljena je samo sat vremena vožnje od Sidneja, najnaseljenijeg grada u državi. Vlasti su izdale preporuku građanima da napuste pomenuto područje.

Tokom dana vatrogasci su se borili da zaustave gotovo 150 požara u državi Novi Južni Vales. Međutim, jaki vjetrovi su raspaljivali plamen i ponovno opasnim dimom zaklonili Sidnej. Od oktobra, u požarima širom Australije poginulo je 6 ljudi i uništeno više od 700 domova. 

Dok je širom istočne obale Australije zapaljeno gotovo 150 požara, vlasti su posebno zabrinute zbog 8 požara oko Sidneja u kojem živi oko 5 miliona ljudi. 

Nekoliko požara sjeverozapadno od grada spojilo se zajedno kako bi stvorili jednu veliku frontu koja se širila vrućim, suhim vjetrom. 

Požari su česti u Australiji, ali ovogodišnja požarna sezona počela je mnogo ranije nego inače s temperaturama koje se redovino dostižu visinu iznad 40 stepeni prije početka ljeta te dok jaki vjetrovi pušu kroz isušeno područje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.