RUSIJA Manje od sedam dana nakon iznenadne objave reforme političkog sistema

Putin poslao ustavne promjene parlamentu, Navaljni poručio: To je uzurpacija

Prema jednoj od tih mjera predsjednik bi osnovao Državno vijeće koje bi, prema tekstu zakona, bilo zaduženo za "određivanje glavnih smjerova unutrašnje i vanjske politike

Avaz.ba
20.01.2020 19:23

Vladimir Putin

Foto: Agencije

Ruski predsjednik Vladimir Putin predao je u ponedjeljak parlamentu svoje prijedloge ustavnih amandmana, manje od sedam dana nakon iznenadne objave reforme političkog sistema.

Putin u tom planu koji je objavljen na internetskoj stranici donjeg doma ruskog parlamenta Dume predlaže niz mjera, posebno mjeru koja jača ulogu parlamenta u imenovanju premijera te drugu koja ograničava broj predsjedničkih mandata na dva, umjesto dva uzastopna.

Prema jednoj od tih mjera predsjednik bi osnovao Državno vijeće koje bi, prema tekstu zakona, bilo zaduženo za "određivanje glavnih smjerova unutrašnje i vanjske politike Ruske Federacije".

Vladimir Putin je prošle sedmice sve iznenadio tokom godišnjeg obraćanja parlamentu kada je najavio ustavnu reviziju, koja je dovela do ostavke premijera Dmitrija Medvjedeva i njegove vlade. 

Ta reforma je potaknula nagađanja o njegovoj političkoj budućnosti, nakon završetka mandata 2024. nakon kojeg se, premda sadašnjem zakonu, ne bi imao pravo kandidirati.

Čini se da reforma koju je predložio u ponedjeljak isključuje povratak u Kremlj nakon drugih funkcija, kao što je bio slučaj kada je bio na funkciji premijera od 2008. do 2012., nakon dva uzastopna predsjednička mandata, a potom se vratio od 2012. na mjesto predsjednika. 

Iako on nikada nije govorio o svojoj budućnosti nakon 2024., promatrači se slažu da će nastojati održati svoj utjecaj.

Njegov glavni protivnik Aleksej Navaljni je u ponedjeljak u članku na društvenim mrežama napisao da "Putin želi biti doživotni čelnik zemlje". 

- To je uzurpacija moći protiv koje se treba boriti - zaključio je Navaljni.

NA VRH