AKTUELNO

Neprocjenjivo bogatstvo iz izvora

Voda može biti dobra i za za turizam, rekraciju, te privredni razvoj svih građana BiH, kaže Agić

Prirodne ljepote BiH. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

15.3.2020

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko firmi koje proizvode, pakiraju i distribuiraju vodu, ali je to mali omjer, jer statistički podaci pokazuju da dvostruko više vode uvozimo nego što je izvozimo. 

Dovoljan pokazatelj koliko je BiH bogata pitkom vodom, ali i da nam ne treba uvoz vode, jeste da je samo u Sarajevu, prema posljednjim podacima, registrirano skoro 1.380 vrela i izvora.

Na osnovu provedenih istraživanja svjetskih organizacija, voda iz planinskih predjela BiH, poput one s izvorišta na planinama Igmanu, Bjelašnici, Zelengori, Majevici, ali i sa drugih planina, može parirati najprestižnijim vodama u svijetu, a posebno ako se uzme u obzir činjenica da je upravo voda najvažnije piće na svijetu.  

Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZOFBiH

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, ističe da prirodno bogatstvo koje naša zemlja ima nije dobro samo za piće, nego da su benefiti od vode brojni. 

- Dakle, pored činjenice da je dobra za piće, može biti dobra i za za turizam, rekraciju, te privredni razvoj svih građana BiH, a ne samo jednog čovjeka ili grupe pojedinaca - smatra Agić.

ČUVAJMO

Naš okoliš, i zbog naše djece

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.