JOŠ NEKOLIKO SEDMICA Uprkos padu broja oboljelih

U Australiji i Novom Zelandu restrikcije ostaju

Obje zemlje su zatvorile granice strancima i uvele 14-dnevni karantin

Avaz.ba

Granice zatvorene

Foto: AFP


Australija i Novi Zeland su otklonili zamisao o ublažavanju mjera uvedenih radi suzbijanja Covida-19, premda obje zemlje bilježe znatan pad broj novozaraženih.

Tako je australski premijer Skot Morison (Scott Morrison) rekao da će proći "još nekoliko sedmica" do popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja širenja epidemije.

- Strpljenje mora biti naša vrlina - rekao je navodeći primjer zemalja poput Singapura koje je zahvatio drugi val epidemije.

Malo novih oboljelih

Australija, koja ima 25 miliona stanovnika, ima tek 63 novozaražena u zadnja dva dana, pa se ukupan broj slučajeva Covida-19 penje na 6.366. To je najmanji porast u 48 sati u zadnjih mjesec dana. 

Novi Zeland koji broji pet miliona stanovnika, zabilježio je tek osam novooboljelih, pa ih je sada ukupno 1.072. To je najmanji porast u zadnjih dvadesetak dana. 

Ostvarili smo uspjeh. Ne želim poništiti uspjeh i žrtve koje su podnijeli Novozelanđani. Naš je cilj udariti brzo i snažno kako bismo došli do tačke kada ćemo pouzdano moći popustiti restrikcije - rekla je novozelandska premijerka Džasinda Ardern (Jacinda Ardern).

Dodala je da se ništa neće promijeniti barem još sedam dana. 

Zatvorene granice

Obje zemlje su zatvorile granice strancima i uvele 14-dnevni karantin svojim stanovnicima nakon povratka u domovinu.

Novi Zeland je naredio da svi moraju ostati kod kuće, a Australija je ostala na ograničenju putovanja, okupljanja i javnih aktivnosti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na