ITALIJA

"Espreso": Moguće oslobađanje desetina šefova mafija

Na ulicama bi se pored Covida-19 mogao naći i "virus mafije"

Uslovi puštanja Bonure u kućni pritvor dozvolit će mu kretanje radi posjete ljekaru. Agencije

Srna

22.4.2020

Desetine šefova mafija mogli bi biti oslobođeni iz zatvora širom Italije zbog rizika od zaraze koronavirusom, nakon što su italijanske sudije oslobodile najmanje trojicu mafijaša starije životne dobi i odredile im kućni pritvor, piše italijanski list "Espreso".

Italijanski list navodi da je sudija u Milanu naredio je da se oslobodi jedan od najuticajnijih šefova "Koza nostre" Frančesko Bonura (78), koji je bio na odsluženju zatvorske kazne u trajanju od 23 godine.

Uslovi puštanja Bonure u kućni pritvor dozvolit će mu kretanje radi posjete ljekaru.

U posljednjih nekoliko sedmica sudije su naredile da se iz zatvora puste i Vinćencino Ijanaco (65) i Roko Santo Filipone (72), za koje se smatra da su šefovi kriminalne organizacije "Ndrangeta".

Sudije su strahovale da bi zaraženost koronavirusom mogla da bude fatalna za Filiponea jer boluje od teže kardiovaskularne bolesti. 


Filipone boluje od teže kardiovaskularne bolesti. Agencije

Generalnio sekretar najvećeg sindikata policijskih čuvara OSAPP Leo Beneduči ocijenio je situaciju kao veoma alarmantnu.

- U italijanskim zatvorima nalazi se oko 12.000 članova kriminalnih organizacija. Pripadnici zatvorske policije počeli su da prijavljuju zatvorenike koji grle jedni druge, navodno sa ciljem povećanja mogućnosti da se zaraze i budu pušteni iz zatvora - izjavio je Beneduči.

Odjeljenje zatvorske policije prosljeđuje interni memorandum, koji je list "Gurdian" dobio na uvid, u kojem se od zatvorskih službenika traže imena zatvorenika koji boluju od konkretnih bolesti, a stariji su od 70 godina, jer su izloženi potencijalnim komplikacijama u slučaju zaraze koronavirusom

U italijanskim zatvorima trenutno se nalaze 74 šefa mafije koji su stariji od 70 godina i koji su ugroženog zdravstvenog stanja.

Predsjednik sicilijanske komisije za borbu protiv mafije Klaudio Fava izrazio je zabrinutost da bi šefovi mafija mogli da pojačaju krizu u vezi sa virusom korona kako bi obezbijedili svoj izlazak iz zatvora.

Italijanski ministar pravde Alfonso Bonafede objasnio je da Vlada Italije nije donijela odluku o puštanju članova mafije i da će detaljnije provjeriti izvještaje.

Novinar i urednik lista "Espreso" Lirio Abate upozorio je da bi se na ulicama, pored Covida-19, mogao naći i "virus mafije", te da bi to bila "dupla epidemija čije se pojavljivanje ne smije dozvoliti".

Abate je trenutno pod zaštitom policije, nakon što je primio brojne prijetnje smrću od članova mafije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.